Liidukantsleri hinnangul on tegemist suurima põgenikekriisiga pärast Teist maailmasõda ning seetõttu tuleb esmaspäeval alustatud arutelud 120 000 põgeniku ümberjaotamiseks kiiresti lõpule viia. Tema sõnul näitab kokkuleppele jõudmise vajadust ka fakt, et täna anti Ungari piiril tegutsevatele ametivõimudele pagulasvoolu ohjeldamiseks eriõigused, vahendab Bloomberg Merkeli mõtteid Berliinis toimunud pressikonverentsilt.

Siiani on mitmed Ida-Euroopa riigid kvoodisüsteemi rakendamist takistanud.

„Praegu pole õige aeg ähvardusteks, kuid ma tahan öelda, et mitmed inimesed Saksamaal, keda ma esindan, on tõstatanud küsimuse Euroopa toimimise kohta inimväärtuste valdkonnas,“ lausus Merkel.

Merkel avaldas muuhulgas ka veendumust, et otsus lubada viimastel nädalatel kümned tuhanded põgenikud Saksamaale oli õigustatud.
„Kui Saksamaa hakkaks nüüd, kriisisituatsioonis sõbralik olemise eest vabandama, siis poleks see minu riik,“ ütles ta. „Seejuures on mõistetav, et tahtsime turvalisuse kaalutlustel taastada korra piiridel,“ õigustas ta piirikontrolli kehtestamist Austriaga.

Saksamaa otsust lubada põgenikud riiki, on kritiseerinud nii mitmed Ida-Euroopa riikide liidrid kui ka Merkeli valitsuskoalitsiooni poliitikud.

Jaga
Kommentaarid