„Ta väljendas oma suurt muret pingelise olukorra üle Ida-Ukrainas ning ütles, et ootab Venemaa valitsuselt Genfi kokkulepetest kinnipidamise väljendust ja koostööd nende täitmisel,“ ütles pressiesindaja Steffen Seibert AFP vahendusel.

„Venemaa peab avalikult deklareerima, et toetab täielikult Genfi deklaratsiooni, ning peab avalikult kutsuma Vene-meelseid gruppe vägivallast hoiduma ja relvad maha panema,“ ütles Seibert.

Seiberti sõnul on Venemaa seisukoht pärast Genfi kokkulepet olnud absoluutselt pettumust valmistav ja mitte mingisugust edasiliikumist näha ei ole.

Seibert ütles, et kui midagi ei muutu, on tähtis olla valmis edasisteks sanktsioonideks.

Moskva kinnitas telefonikõne toimumist, kuid süüdistas kriisis Ukraina valitsust, keda süüdistas soovimatuses Genfi kokkuleppeid täita.

Vladimir Putin mõistis teravalt hukka Kiievi režiimi katsed kasutada relvajõude rahumeelsete tsiviilisikute vastu riigi kaguosas,“ öeldakse Kremli avalduses.

Kreml teatas, et Putin ja Merkel arutasid ka Venemaa gaasitarneid.

„Mõlema riigi juhid rõhutasid, et nii kiiresti kui võimalik on vaja korraldada läbirääkimised teemadel, mis puudutavad Vene gaasitarnete julgeolekut ja transiiti, millel osaleksid Venemaa, Euroopa Liidu ja Ukraina esindajad,“ teatas Kreml.