2015. aastal kaotab Euroopa Liit ainuüksi Vene Föderatsiooniga sõlmitud lepingutest loobumise ja sanktsioonide tõttu veel 50 miljardit eurot, ütles Medvedev Vene telekanalitele antud intervjuus RIA Novosti vahendusel.

„Me kõik oleme aru saanud, et sanktsioonid teevad meie majandusele loomulikult kahju. Täpselt nagu nad kahjustavad nende riikide majandust, kes sanktsioone kasutavad. Väga lihtne on panna majandus impordist sõltuvusse. See on väljakutse, millele me oleme kohustatud vastama,“ ütles Medvedev.

Sanktsioonid ei ole kellelegi kasulikud, nad on mittevajalikud ega vii millenigi, leiab Venemaa valitsusjuht. „Me elasime kogu 20. sajandi perioodiliselt permanentselt kehtestatud sanktsioonide tingimustes,“ tuletas Medvedev meelde. „Ma tuletan meelde, et ka Hiina Rahvavabariik elas 89. aastal üle sanktsioonidelaine. Ma tahan lihtsalt esitada ühe küsimuse: kellele see üldse kasu tõi? Külmutati mõned projektid, ettevõtjad ei saanud raha, aga lõppkokkuvõttes toimus nende riikide areng nende plaanide järgi, mille nad olid ise endale kindlaks määranud.“

Medvedev tunnistas, et sanktsioonid mõjutavad negatiivselt rubla kurssi. „Sellist laadi sanktsioonid loovad igal juhul teatud ootused, nagu on kombeks rääkida finantsistidel, ja need ootused mõjutavad nii ettevõtete kui ka tavakodanike meeleolusid ning seetõttu ilmneb see nii või teisiti rubla olukorras.“

Medvedev märkis, et vaatamata oma negatiivsele mõjule toimivad lääne sanktsioonid tõukena impordi asendamise arengule, mis tuleb riigile kasuks. Mõnedes positsioonides rahuldab Vene toodang juba 65-85 protsenti elanikkonna vajadustest, täpsustas Medvedev.