Juba järgmisel aastal kavatsetakse Taani kaitseväe plaani järgi Eestisse paigutada üks Taani kompanii pluss mitmeid toetusfunktsioone, teatab Politiken.

Taani parlamendi väliskomisjoni ei ole enne NATO juulikuist tippkohtumist Varssavis vastu võtta kavatsetava otsuse kohta veel informeeritud, kuid mitmed Taani kaitseväe kesksed allikad kinnitasid Politikenile, et planeerijad töötavad juba lähetuse detailide kallal.

Kopenhaageni ülikooli sõjaliste uuringute keskuse juht Henrik Breitenbauch ei usu, et Taani osavõtt NATO vägede idatiivale paigutamisest kutsuks esile Venemaa otseselt Taani vastu suunatud vaenu. „See rõhutab Taani kursimuutust Venemaa suhtes alates 2014. aastast, aga kõigest hoolimata käib jutt Taani panusest NATO ühisesse otsusesse, nii et venelased ei osuta tõenäoliselt eriliselt Taanile,“ ütles Breitenbauch.

Taani kaitseminister Peter Christensen rõhutas Politikenile saadetud e-kirjas Taani idapoolsete liitlaste julgeoleku tähtsust ning lisas: „Ma näen seetõttu ette ka seda, et Taani panustab solidaarselt NATO ettenihutatud kohaloleku algatusse ühes Balti riigis. Millega Taani panustab, ei ole veel selge. See sõltub muu hulgas NATO tulevastest otsustest, kuid seda tuleb loomulikult vaadelda lähedases seoses kaitseväe üldiste ülesannetega,“ ütles Christensen.