Rõngu rahvamaja täissaali ees anti kõigile soovijaile võimalus vabalt esineda. Mitte lihtsalt sõna võtta, vaid esineda kõnega enne piirkonna esimehe valimist. Rahvas sai oma arvamuse nii kandidaatide kui nende programmi ja erakonna tuleviku kohta välja öelda. Küll kiideti üht, küll teist kandidaati. Kohe ilus oli kuulata, kuidas valdade esinejad lihtsas eesti keeles oma arvamust avaldasid.

Miks see mind imestama paneb? Aga sellepärast, et osavõtjana nägin nii Võrumaa kui Põlvamaa konverentsidel, millised ka hiljuti toimusid, kuidas partei lihtliikmetelt sõnaõigus ära võeti. Koosoleku juhataja keelas kokku tulnud rahval oma arvamust välja öelda. Seda enne piirkonna esimehe valimisi! Piirkondade lihtliikmeil lubati suu lahti teha alles siis, kui piirkonna uus esimees ja juhatus valitud sai. Nüüd võis rääkida nii palju, kui süda lustib.

Aga siis oli saal juba valiku teinud, omameestest juhid juba valitud ja osa rahvast koduteele asunud. Siis lubati kiruda nii Reformierakonda kui Eesti valitsust kui viletsat elujärge maal. Siis võis ka kiita erakonna esimeest Edgar Savisaart. Enne kohaliku esimehe valimist oli „hea“ Savisaar konverentsi tabuteema. Võru- ja Põlvamaal tähendas hea sõnaga Savisaare töö tunnustamine kohaliku parteiorganisatsiooni ja tema juhtide reetmist.

Nii kujunesidki Keskerakonna aastakonverentsid kahe leeri, Savisaare ja Simsoni toetajaskonna, omavaheliseks võistluseks. Kumb saab piirkonnas võidu ja enda toetajast esimehe võib loota ka edule erakonna volikogus ja tulevasel kongressil. Algaski ju erakonna ülevõtmine Kadri Simsoni poolt just maakondlikest organisatsioonidest. Kohalikule rahvale hakati sisendama, et keskbüroo pühendab maarahvale vähe tähelepanu ja seda suhtumist tuleb muuta. Näiteks esimees Savisaare välja vahetamise teel. Mõnel pool lubati ka uusi töökohti luua. Muidugi mõjus see maaelu hävitamise taustal inimestele lootuskiirena. Ehk aitab naisterahva valimine maaelu päästa? Just nii valdades ja külades mõeldi. Aga võta näpust! Kuigi kongressile sõitjate nimekirjadesse pressisid kohalikud parteiliidrid peamiselt Simsoni toetajaid, jäid „rohelised sallid“ saalis siiski kaotajaiks. Nüüd siis tahetakse võtta revanš piirkondade aastakonverentsidel.

Nii ei tohi Savisaare pooldajaile konverentsidel sõna anda, äkki pööravad veel saali ära. Nagu juhtus näiteks Valgamaal. Vaatamata Simsoni-meelse senise juhatuse kõvale tööle status quo säilitamise nimel läks asi koosolekul siiski käest ära. Esimeheks valiti Savisaare leeri noor ja andekas poliitik Alar Nääme. Sõnavabadus, mille kakskümmend viis aastat tagasi tõstis ausse Rahvarindest sündinud Keskerakond, on 2016. aastal tema enda konverentsidel surve alla sattunud. Õnneks suutis Tartumaa rahvas olukorra päästa ja andis sõna kõigile soovijaile. Demokraatia toimis ja esimeheks valiti Savisaare toetajast Riigikogu liige ning tuntud ajakirjanik Peeter Ernits. Võrumaal ja Põlvamaal, kus demokraatia ning sõnavabadus koosolekul ära keelati, said esimeesteks Simsoni toetajaist Riigikogu liikmed Anneli Ott ja Tarmo Tamm.