Üle 30-aastane naine pidas 2012. aasta veebruaris koeri räpastes oludes ja liiga väikestes puurides. Ühes puuris oli väike segavereline emane koer koos kuue kutsikaga ja pesumasina peal kõikus teine puur, milles oli veel kolm kutsikat, vahendab Iltalehti.

Kohtus ette loetud loomakaitseraportist selgus, et koertel ei olnud vett ega kutsikatele sobivat toitu. Emase koera ja kutsikate puuri põhi oli väljaheidetest märg ja räpane. Kutsikad olid märjad ja hais väljakannatamatu. Veekausi põhjas oli natuke musta vett. Ka kolme kutsika puuris oli väljaheiteid. Tundus, et loomade puuris hoidmine ei olnud ajutine, vaid nad elasidki puurides. Kahel koeral ei olnud puuris üldse vett. Korteris vabalt liikunud koer oli samuti ilma veeta ja väga janune. Korteris oli väljaheiteid.

Ohvritena olid kohtus kolm naist, kes olid naiselt koerakutsikaid ostnud.

Kõik koerad osteti Kirkkonummis ja toodi ebaseaduslikult Eestist. Ostjatele ei antud koerte päritolu kohta tõest informatsiooni.

Koerad tulid Eestist, kuid süüdistaja sõnul on võimalik, et neist kahe algne päritolumaa oli Leedu.

Naine mõisteti loomakaitseseaduse rikkumise, pettuste, kutsikate ebaseadusliku riiki toomise, veterinaarregulatsioonide rikkumise, võltsimise ja võltsimisvahendite omamise eest neljaks kuuks tingimisi vangi ja talle määrati loomapidamiskeeld. Lisaks sellele peab naine loovutama Soome riigile kuritegelikul teel saadud tulu 5443 eurot.

Algselt oli süüdistatavaid neli. Üks neist on kohtu teatel peamise süüaluse abikaasa, aga teda ei ole õnnestunud küsitleda.

Tunnistaja olnud loomaarsti sõnul on paar toonud Eestist Soome sadu koerakutsikaid. Võimud said sellest tegevusest esimest korda teada 2009. aastal.

2013. aastal registreeris naine end loomade importijaks ja pani sissetoodud koerte kohta teateid üles Euroopa Komisjoni hallatavasse süsteemi Traces.

Tracesi järgi tõi naine 2013. aasta maist detsembrini Soome 206 koera.