Reformierakond ja SDE pole seni väga kippunud rääkima sellest, mis senistel konsultatsioonidel kokku on lepitud. Küll on mõlemad pooled üle korranud mõned oma teemad, millest nad pole nõus loobuma. Täna saatis Reformierakond laiali pressiteate, milles andis teada, et ka Reformierakonna eesmärgiks on mõned sammud, mida seni on toetanud sotsiaaldemokraadid.

"Koalitsiooniläbirääkimistel on meie kindel prioriteet tööjõumaksude vähendamine. Lisaks tulumaksu langetamisele soovime tõsta tulumaksuvaba miinimumi ning langetada töötuskindlustusmakse määra. Samuti on jätkuvalt meie põhimõtteks, et lastetoetused peavad olema vajaduspõhised - vaesemad pered peavad saama suuremaid lastetoetuseid kui jõukamad. Eesti julgeolek on meie jaoks võtmetähtsusega. Meie kindel seisukoht on, et kaitsekulud tuleb tagada vähemalt 2 protsenti SKT-st," teatas Reformierakonna peaministrikandidaat Taavi Rõivas pressiteates.

Töötuskindlustusmakse määra langetamine ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmine on kaks teemat, mille eest on seni võidelnud sotsiaaldemokraadid, sellal kui Reformierakond on kogu aeg vastanud, et raha pole. Nüüd, kus ka Reformierakond on need teemad enda omaks võtnud, võib olla juba üsna kindel, et need muudatused tulevad.

Seni pole veel selge, kui palju langeb töötuskindlustusmakse ja kui palju tõuseb tulumaksuvaba miinimum. Töötuskindlustusmakse määra pakub valitsusele töötukassa nõukogu. Eelmisel aastal pakuti selle aasta määraks 2,1 protsenti töötaja brutopalgast, aga valitsus eiras töötukassa nõukogu ettepanekut ja jättis maksemäära kolme protsendi peale. Töötuskindlustusmaksest maksab töötaja 2/3 ja tööandja 1/3.

Töötukassa nõukogu võib teha maksemäära ettepaneku oma äranägemise järgi, aga valitsus ei pea sellele alluma, nagu korduvalt on ka juhtunud. Eelmisel aastal pakutud langus 0,9 protsenti (sellest 0,6 protsenti võidaks töötaja) oleks arvutuste kohaselt maksma läinud 50-60 miljonit eurot.

Tulumaksuvaba miinimumi tõstmist on nimetatud üheks kõige kallimaks mõtteks üldse. Selle hind sõltub miinimumi tõstmise ulatusest. Sotsiaaldemokraadid tegid eelmisel aastal ettepaneku tõsta tulumaksuvaba miinimumi 16 eurot aastas, selle maksumus oleks olnud 25 miljonit.

On ebaselge, mida Reformierakond mõtleb selle all, et vaesemate perede lastetoetus peab olema suurem. Sotsiaaldemokraadid on korduvalt teatanud, et nemad ei lähe valitsusse, mis üldist lastetoetust ei tõsta. Kui nüüd Reformierakond tahab üldisele lastetoetuse tõusule lisada ka vajaduspõhist komponenti, siis see vaid suurendab koalitsioonilepingu maksumust.

Sellest, kuidas kõik need lubadused kinni makstakse, pole seni öeldud sõnagi.