Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles Delfile, et 2014. aasta 23. juunil möödub Võnnu lahingust, mil oma iseseisvuse eest võitlesid üheskoos eestlaste ja lätlaste üksused, 95. aastat.

"Eesti ja Läti riigipead on korduvalt arutanud, kuidas seda ajatähist väärikalt meenutada. Nii sündiski mõte korraldada tänavu 23. juunil - Võidupühal - Kaitseliidu paraad Valgas/Valkas, kus kõrvuti Eesti kaitseliidu üksustega osalevad ka Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni üksused," ütles Sildam.

Paraadi korraldamist juhib Eestis kaitseliidu peastaap, kes teeb koostööd lätlaste Zemerssadze'ga ning kelle partneriteks on kindlasti Valga maa- ja linnavalitsus, samuti Valka linnavõim.

Eesti kaitsejõudude üksus osaleb ka 22. juunil Cesises ehk Võnnus toimuval traditsioonilisel Läti kaitseväe marsil.

Kaitseliidu korraldatavad südasuvised võidupüha paraadid said alguse 1934. aastal. Võidupüha paraadide taaskorraldamise idee käis 1992. aastal välja president Lennart Meri ning samal aastal rivistusid Eesti kaitsjad üles Tallinnas Kadrioru lossi esisel.

1993. aastal tähistati võidupüha Tallinnas, seejärel Tartus, Pärnus, Narvas, Võrus ja Viljandis. 1999. aastal toimus paraad samuti Valgas, 2000. aastal Haapsalus, siis taas Pärnus, Põlvas, Jõhvis ja Rakveres. 2005. aasta paraadi sai nautida Paides, järgmisel aastal toimus üritus mereparaadina Saaremaal Küdema lahes ning 2007. aastal Raplas.

2008. aastal korraldas kaitseliit presidendi ettepanekul võidupüha paraadi Tallinnas, 2009. aastal Jõgeval, 2010. aastal Viljandis ja 2011. aastal Tartus.

2012. aastal toimus paraad Pärnus ja mullu marssisid kaitseliitlased ja sõjaväelased Võidupüha paraadil Haapsalus.