„Tänu pikaaegsele ja tõhusale tööle oleme suutnud esmanakatumiste arvu vähendada,“ ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur. „Kui võrrelda, kus olime kümmekond aastat tagasi, on Eesti teinud väga suuri edusamme. Sellegipoolest peame edasi töötama, et olukord muutuks paremaks,“ rääkis Pevkur. „Laialdane testimine vähendab tõenäosust, et viirus edasi kanduks. Nii kaitseb inimene ennast, oma lähedasi ja ka kogu ühiskonda. Nakatumise varane tuvastamine tagab õigeaegse ravi, et elada pikka ja kvaliteetset elu ning olla aktiivne ühiskonna liige,“ lisas Pevkur.

“Kuigi AIDS on endiselt ravimatu haigus, ei ole see tänasel päeval enam surmaotsus. Täna, rahvusvahelisel AIDSi vastu võitlemise päeval, võime me meenutada neid miljoneid inimesi, kes AIDSi tõttu elu on kaotanud. Samas saame tähistada ka edu, mida selle haigusega võitlemisel saavutatud on,” ütles USA suursaadik Eestis Jeffrey D. Levine. “Meie kindel eesmärk on jõuda HIV vastases võitluses n.ö nulli, eesmärk, mis veel mõni aasta tagasi tundus saavutamatu. Kuid siiski saame täna loota ja uskuda, et see eesmärk on saavutatav tänu teaduse edusammudele ning uuringutele, mida on rahastanud Ameerika Ühendriigid ja meie partnerid kogu maailmas. Ja kuni on olemas ravi, julgustame jätkuvalt kõiki testima ja turvalisi valikuid tegema, et muuta koos AIDS mineviku probleemiks,“ lisas suursaadik.

Terviseameti andmetel on käesoleva aasta 23. novembri seisuga Eestis diagnoositud 294 HIV-nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 8356 inimesel, sealhulgas AIDS 388 inimesel.

1.detsembril toimuvad HIV-kiirtestimised Tallinnas, Jõhvis ja Tartus (lisainfo: http://hooli.ee/). Tallinnas saab kiirtesti teha Solarise keskuses kell 12-18. Kell 13 esineb Solarise aatriumis Liis Lemsalu trio.