Veebruaris lõi Euroopa Parlament erikomisjoni (TAXE I) ning selle eesmärk oli uurida rahvusvaheliste ettevõtete maksudest kõrvalehoidmist.

Nüüd loodi kuueks kuuks sarnane erikomisjon (TAXE II), mis sai aga uurimiseks laiema mandaadi. Erikomisjoni liikmena jätkab Euroopa Parlamendi sotsiaaldemokraatide fraktsiooni asepresident Marju Lauristin.

„On ilmne, et digimajanduse areng üksnes suurendab vajadust maksude harmoniseerimise järele. TAXE I lõppraporti vastuvõtmisega on üks oluline töövõit juba saavutatud, kuid samas peame andma endale aru, et oleme alles pika ja vaevalise tee alguses," ütles Lauristin.

Marju Lauristini sõnul märgib erikomisjoni töö pöördelist hetke Euroopa Liidu ajaloos, sest esamkordselt on tekkinud reaalne surve liikmeriikide maksupoliitikate reguleerimiseks ühenduse tasandil.

Esimene komisjon loodi siis, kui 2014. aastal puhkes Luksemburgi maksuskandaal. Vajadus erikomisjoni järele on alles, kuna Euroopa Parlament pole saanud juurdepääsu kõikidele küsitud dokumentidele. Tervikpildi saamiseks on tarvis kohtuda erinevate osapooltega.

Euroopa Parlamendi täiskogu kiitis esimese komisjoni lõppraporti nõudmised heaks. Erikomisjon saab tänu töö jätkamisele survestada Euroopa Komisjoni ning liikmesriike, et nõudmised ka ellu viidaks.