IRLi linnapeakandidaat Kross esitas kõigepealt kaebuse halduskohtusse, kuid seal jäeti tema taotlus Tallinna linna teavituskampaania õigusvastasuse tuvastamiseks ja selle keelamiseks rahuldamata.  Kross leidis oma kaebuses, et tegemist on poliitilise reklaamiga, põhjendades seda sellega, et reklaamide eesmärk on aidata kaasa Keskerakonna valimistulemustele, mille rahastamine on kohaliku omavalitsuse eelarvest lubamatu.

Samuti kaebas Kross, et selliste reklaamide esitamine paneb tema kui valimistel osaleva kandidaadi ebavõrdsesse olukorda ja rikub seega tema passiivset valimisõigust ehk õigust olla valitud. Tallinna Halduskohus tagastas kaebuse kaebeõiguse puudumise tõttu ja jättis esialgse õiguskaitse taotluse rahuldamata.

Kross esitas seepeale Tallinna Ringkonnakohtule kaks määruskaebust. Tallinna linn palus jätta määruskaebused rahuldamata, kuna linna hinnangul ei olnud laste mänguväljakute rekonstrueerimiskava tutvustamine ning eakatele suunatud avalike teenuste kirjeldamine ei ole käsitletavad reklaamina.

Raepress teatas, et vaidlustatud klippides ei ole ühtegi linnavalitsuse liiget nimeliselt välja toodud ning neis pole viidatud isikute ametipositsioonile, kandideerimisnumbrile või valimisringkonnale. Seega ei saa neis klippides esitatav teave olla käsitatav valimisreklaamina.

Otsus tuleks juba aegununa

Ringkonnakohus jättis halduskohtu määruse muutmata. Kohus leidis, et esialgse õiguskaitse vajadus on käesolevaks ajaks ära langenud, kuna vaidlusaluste videoklippide edastamine on lõpetatud. Seega pole teavituskampaania jätkamise keelamine esialgse õiguskaitse korras kaebaja õiguste kaitseks vajalik.

Ka leidis kohus, et keelamiskaebuse sisuline rahuldamine kohtuotsusega ei ole võimalik juba põhjusel, et kohtuotsuse tegemise ajaks oleksid kohaliku omavalitsuse volikogu valimised lõppenud ning puuduks tegevus, mille läbiviimist keelata. Kuna Kross pöördus kohtusse oma passiivse subjektiivse valimisõiguse kaitseks ning vajadus nimetatud õigust kaitsta lõppeb valimistega.

Halduskohtu hinnangul ei ole praegu, st. enne valmistulemuste selgumist, võimalik hinnata, kas või milmääral vaidlusalused reklaamikampaaniad valmistulemust üldse mõjutavad. Ühtlasi märkis kohus, et kui kaebaja soovib valimistulemusi vaidlustada, ei ole selleks vaja halduskohtu poolt Tallinna linna teavituskampaaniale antavat hinnangut ja juhtis tähelepanu asjaolule, et Tallinna linn ei kandideeri valimistel ega ole seega kaebaja konkurendiks.

Kross, Savisaar ja Anvelt kommenteerisid otsust ka täna kell 12 lõppenud linnapeade valimisdebatil Kuku raadios. "Olen väga rõõmus selle kohtumääruse üle, sest see jäeti rahuldamata selletõttu, et enam ei ole võimalik maha võtta Keskerakonna reklaame, sest neid seal enam ei jookse," rääkis Kross.  "Samuti leidis kohus, et adressaat oli õige, et Tallinna linna tuligi hageda. Meil on hea võimalus minna selle teemaga pärast valimisi edasi. Tahame saada riigikohtu lahendi sellele, millest tuleb siis hea pretsedent," sõnas ta.

Edgar Savisaar pistis Krossile vahele küsimusega, et kas teda kohtus käimine ükskord juba ära ei tüüta.

Ka sotside linnapeakandidaat Andres Anvelt soovis juhtunut kommenteerida. Ta ütles, et ühe erakonna liikmeid sisaldavad reklaamid on tema arvates seaduse rikkumised. Teine asi olevat aga linna positiivseid programme reklaaminud klipid ja plakatid, nendel ei näinud Anvelt lihtsalt mõtet.  "Milleks on vaja propageerida asju, mida lapsevanem nagunii näeb, kui ta lapse kohale toob?" küsis Anvelt, viidates lasteaia mänguväljakute reklaamile.