„Kuna peaministri umbusaldamine on ennekõike seotud läbisurutavate negatiivsete maksumuudatustega, mis homsel erakorralisel istungil taas parlamendi ette tuuakse, siis on paslik anda peaministri umbusaldusavaldus sisse ühes nendega,“ sõnas Keskerakonna aseesimees Kadri Simson.

Simson jätkas: „Meil on umbusalduse avaldamiseks vajalikud saadikute allkirjad koos ning loodame, et lisaks allakirjutanutele liituvad meie ettepanekuga ka teised. EKRE saadikud on juba omapoolsed toetusallkirjad avaldusele andunud. Leian, et ka Vabaerakonnal on aeg täpsemalt määratleda, kas nad on leplikud valitsuse teerullipoliitika osas ja ei pea maksutõuse ega opositsiooni õiguste piiramist piisavaks, et toetada oma allkirjadega peaministri umbusaldust või ajavad selja sirgu, nii nagu kolm kuud tagasi võimuläbirääkimistelt lahkudes.“

„Enne hääletust peavad aga tõsiselt järele mõtlema ka koalitsioonisaadikud, kes peavad mõistma, et riigikogu liige on oma otsustes vaba ning peab lähtuma ennekõike rahva tahtest, mitte valitsuse käsust,“ lõpetas Kadri Simson.

Rõivase umbusaldamise läbiminemiseks peaks 51 saadikut selle poolt hääletama. Opositsioonil on aga kokku 42 saadikut ning koalitsioonil 59. 

EKRE on varem teatanud, et hääletavad Rõivase umbusaldamise poolt ning kuigi oma allkirja ei andnud ükski Vabaerakonna liige, siis on nad öelnud, et hääletusel nad umbusaldamist toetavad.