"Dokumendid on ettevalmistamisel, see läheb riigikohtusse tõesti," kinnitas Delfile Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk.

See on Keskerakonnale viimane võimalus, et põhikirja ametlikult muuta. "Nagu advokaat on öelnud, siis õigusselguse huvides tuleb see lõpuni menetleda," täpsustas Pukk.

Tartu maakohtu registriosakond ei kinnitanud jaanuaris Keskerakonna põhikirjamuudatusi, sest erakonna kongressil ei osalenud nende hääletusel piisav arv delegaate. Erakond vaidlustas selle otsuse. Vaidlus liikus edasi Harju maakohtusse, mis Keskerakonna kaebust ei rahuldanud. Nüüd selgus, et seda ei tee ka Tallinna ringkonnakohus. Erakonnal on võimalik 15 päeva jooksul esitada kaebus riigikohtule. Keskerakond kinnitas, et seda nad ka teevad.

"Kui kohus põhikirja ei registreeri, oleme teistsuguses olukorras ja peame mõtlema, mis me edasi teeme," sõnas Pukk erakonna tulevikku kommenteerides.

Keskerakonna kongressil osales 1031 hääleõigusega delegaati. Kohtumääruses on kirjas, et 29.11.2015 toimunud Keskerakonna kongressi väljavõtte punktist 13 selgub, et põhikirja kinnitamise poolt hääletas 410 kongressi saadikut, mis ei moodusta kahekolmandikulist häälteenamust kongressil osalenud saadikutest. 1031 saadikust moodustab kahekolmandikulise enamuse vähemalt 688 saadikut.

Kohus viitas siinjuures nii Keskerakonna põhikirjale, erakonnaseadusele ja mittetulundusühingute seadusele, mis kõik nõuavad kohalolijate kahekolmandikulist hääleenamust.

Nii Keskerakonna juhatus kui ka volikogu on Puki sõnul olnud seisukohal, et Keskerakonna põhikirja punktist 7.3.2. tulenevat "põhikirja muutmise otsus tehakse osalejate kahekolmandikulise häälteenamusega" käsitletakse kui hääletusel osalejate kahekolmandikulist häälteenamust.

"2011. aasta Keskerakonna kongressil, mil muudeti samuti põhikirja, oli analoogne olukord, kuid siis mingit probleemi muudatuse registreerimisega ei tekkinud. Seega eeldame, et ka käesolev segadus leiab kiire lahenduse," teatas Pukk.

See tähendab, et mullu novembris lõplikult kriminaalkuriteos süüdi jäänud Lauri Laasi ja Priit Toobal peavad Keskerakonnast lahkuma, samuti ei saa Keskerakonnal enam olla nelja aseesimeest.