"Lahingutehnika saatmine Balti riikidesse ja Poolasse on osa meetmetest, mida Ühendriigid on otsustanud rakendada. Heidutusmeetmete planeerimine ja ettevalmistamine on järjepidev protsess ja detailid millised üksused, milline tehnika, millisesse riiki paigutatakse saame jagada lähiajal," ütles kaitseväe peastaabi pressiesindaja nooremleitnant Roland Murof Delfile.

Murof lisas, et lahingutehnika saatmine on oluline, kuna võimaldab Eestil tõhustada eeskätt soomusüksuste väljaõpet.

"Riigikaitse arengukava näeb ette soomusvõime arendamise 1. jalaväebrigaadis ning seetõttu hakkab üksus paiknema Tapal. Väljaõpet on Eestis võimalik läbi viia peamiselt kaitseväe keskpolügoonil," ütles Murof.

Kaitseminister Sven Mikser, selgitas, et Ameerika soomusüksuse paiknemine Tapal annab meile vajalikke kogemusi ja võimaldab õppida meie kõige suuremalt ja olulisemalt liitlaselt.

Mikseri sõnul sai USA väljaane Stars and Stripes soomusüksuse Balti riikidesse saatmisest teada enne seda, kui see oli ametlikult avaldamiseks valmis, seetõttu ei jõudnudki Eesti võimud ise sellest uudisest teavitada.

Endise kaitseministri ja riigikogulase Urmas Reinsalu sõnul on Ühendriikide valmisolek oktoobrist tuua Balti ja Poola riikidesse soomusmanöövertehnika tugev signaal.

"Meie jaoks on tähtis, et Ühendriikide sõjaline kohalolek Eestis ja meie regioonis laiemalt muutuks püsivaks. Hetkel on antud kinnitused panuse kohta kuni aasta lõpuni," ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnas ka, et kuigi kompaniimahus maaväe üksus on muidugi positiivne, siis ei muuda see sõjalist tasakaalu regioonis ning selle parandamiseks on vajalik suuremamahuliste Ühendriikide üksuste püsivat kohalolekut meie regioonis.

"Otstarbekas oleks seda teha Ühendriikide Saksamaa ja Itaalia väekoondiste osalise ümberpaigutamisega kaudu Poola ja Baliti riikidesse. Ühendriikides on sellekohane debatt käimas ja Eesti peaks seda aktiivselt toetama," ütles Reinsalu.

Väljaanne Stars and Stripes kirjutas, et oktoobris toovad ameeriklased kolmeks kuuks Eestisse ühe maaväe kompanii, mille relvastusse kuuluvad tankid M-1 Abrams, jalaväe lahingumasinad ja soomukid.

Kokku umbes 600 sõdurit ehk neli kompaniid Texases Fort Hoodis asuvast USA armee 1. ratsaväediviisi 1. brigaadist lähevad Balti riikidesse ja Poolasse, et välja vahetada siin viibivad Itaaliast Vicenzast pärit 173. õhudessantbrigaadi sama suured jalaväekompaniid.

Praegugi siin viibivatel õhudessantväelastel raskerelvastust ei ole, nende kompaniid on Balti riikides ja Poolas õppustel viibinud aprillist alates.

Need õppused aitavad Pentagoni pressiesindaja kolonel Steve Warreni sõnul kaasa vägede koostegutsemisvõime arendamisele väikeste üksuste ja juhtide treenimise näol.

USA vägede toomine Balti riikidesse on vastus Venemaa agressiivsele tegevusele Ukrainas. USA saatis Ukraina kriisi puhkedes Balti riikidesse juurde ka hävitajaid F-16.