Simson, keda erakonnakaaslane Jüri Ratas pakkus eelmisel nädalal Keskerakonna peaministrikandidaadi kohale, ütles, et oleks erakonna konsensusliku toetuse korral valmis ka peaministrikandidaadi rolli enda kanda võtma.

Simson ütles saates, et Eesti on naispeaministriks ammu valmis. „Lätil on naispeaminister, Soomel on olnud kaks naispeaministrit. Miks me peaksime lähtuma sellest, et peaminister on meeste amet?“ sõnas Keskerakonna aseesimees.

Riigikogu liikme sõnul ei alanud idee temast kui peaministrikandidaadist tema, Aadu Musta ja erakonna esimehe Edgar Savisaare kohtumisest, millele meedia viidanud on.

„Ma arvan, et see mõte hakkas idanema mitmes peas korraga ja mõte iseenesest sündis sellest, et avaliku arvamuse uuringud näitavad, et Keskerakonnal on võimalik järgmised valimised võita ja peaministrikandidaat esitada,“ sõnas Simson.

„Minupoolne initsiatiiv ja soov täita seda peaministrikohta tuleneb sellest, et ma tahan erakonna võitu,“ lisas ta.

Simsoni sõnul tuli talle üllatusena see, kuidas idee temast kui peaministrikandidaadist pärast Jüri Ratase Facebookis tehtud sissekannet elama hakkas.

„Ma pigem olin valmis, et nüüd järgneb intellektuaalselt huvitav mõtteavaldus. See, kuidas see mõte üles haarati ja millise õhinaga see üles võeti, kui kiiresti kasvas selle teema toetus, tuli mulle üllatusena,“ ütles riigikogu liige.

„Ma ei olnud kohe valmis selleks, et see nädal aega hiljem on juba nii kaugele arenenud, aga ma pean ütlema et see on olnud hea nädal. Meie erakond on täis tahet need valimised võita.“

Simson lisas, et ehkki idee selline avaldus teha, sündis ilma erakonna esimehe heakskiiduta, oli Edgar Savisaar sellest teadlik.

"Ma tean, et Edgar Savisaarel on hea omadus: ta on väga aldis poliitilistele uuendusmeelsetele algatustele ja kuigi ta ei öelnud, et tehke seda, olen ma kindel, et ta saab aru selle plaani tugevusest,“ lausus ta.

Simsoni kinnitusel peab peaministrikandidaadi valik olema erakonna konsensuslik otsus: „Mingeid sisekonkureerimisi viis kuud enne valimisi meil enam ei tehta.“

Samuti andis Simson märku, et Savisaare õnnistus on antud juhul oluline. „Keskerakond ei saa nendele valimistele minna ilma Edgar Savisaare toetuseta,“ ütles ta. „Need 23 aastat on meie valimiste esinumber olnud ka alati meie peaministrikandidaat, sel korral peaksime me tegema midagi teistmoodi. Loomulikult on siin teatav kõhklus, kas teistmoodi käitudes me teeme õigesti,“ tõdes Simson.