"Mõistagi on IRLi jaoks oluline, et erakondade rahastamine oleks läbipaistev," kinnitas Sibul Delfile.

MTÜ Vaba Isamaaline Kodanik esitas riigikogu põhiseaduskomisjonile ettepanekud erakondade rahastamise kohta. Ettepanekute eesmärk on loobuda olukorrast, kus neli parlamendierakonda on iseendile sisuliselt kehtestanud monopoolse eelisseisundi.

Sibula sõnul on IRL erakondade rahastamise kontrollimise tõhustamiseks esitanud omalt poolt rea ettepanekud.

Sibula sõnul tuleb kaasata erakondade rahastamise kontrollimisse riigikontroll või laiendada erakondade rahastamise järelvalve komisjoni pädevust.

Täpsustada on vaja erakondade poliitiliste ühenduste raamatupidamise nõuded, et tagada nende võrreldavus ja kaaluda võimalust avalikustada erakondade raamatupidamisaruanded kvartaalselt.

IRLi ettepanekuks on kaaluda näiteks piirangute rakendamist reklaamimahtudele ja kriminaliseerida keelatud annetuste vastuvõtmine ja -andmine.

Samuti on IRL teinud ettepaneku läbi vaadata võimalus rahastamisreeglite rikkumisel kasutada varalisi sanktsioone, milleks võib olla riigieelarvelise toetuse vähendamine ja läbi vaadata võimalus pidada erakonna maksuvõlad kinni riigieelarvelisest toetusest.

IRL peab ka vajalikuks viia sisse muudatused, mis ei võimaldaks erakondadel ja teistel valimistel ning aktiivses poliitikas osalevate organisatsioonidel ärisaladusele viidates varjata tehingute sisu.

"IRLi hinnangul on parlamentaarne demokraatia kõige sobivam demokraatia vorm Eesti jaoks," ütles Sibul. Parlamentaarne demokraatia eeldab tema sõnul tugevaid ja maailmavaatel põhinevaid erakondi ning Eestis on riigikogu tasemel sellised erakonnad praeguseks tekkinud.

"Tugevad erakonnad suudavad riigikogus ellu viia poliitikat, millele valija on mandaadi andnud," leidis Sibul. "Maailmavaateliste erakondade väljakujunemine on aidanud kaasa sellele, et Eestis on stabiilne valitsuskoalitsioon, mis on suutnud viimastel aastatel langetada Eesti jaoks väga olulisi, kuid samas ebapopulaarseid otsuseid."

"Praegu näeme, et Eesti viimaste aastate kurss on olnud õige," hindas Sibul. "Oleme euroalas, inimeste reaalpalk on tasapisi kasvamas ning riigi rahandus on korras."