Ettepanekute eesmärk on loobuda olukorrast, kus neli parlamendierakonda on iseendile sisuliselt kehtestanud monopoolse eelisseisundi.

"Ülerahastatud erakonnad lähevad rasva, minetavad usaldusväärsuse ja on ohuks demokraatiale," tutvustas ettepanekuid ühenduse juhatuse liige Gunnar Polma.

MTÜ ettepanek on vähendada erakondade riigieelarvelist rahastamist vähemalt 50 protsendi võrra.

"Riigieelarvest võiksid parteid saada toetust administratiivkuludeks, kuid kindlasti tuleb lõpetada olukord, kus tehakse grandioosseid valimiskampaaniaid võlgu ja siis makstakse need võlad aastate jooksul riigieelarvest tuleva rahaga kinni," leiab Polma.

Ühendus tegi ka ettepaneku toetada võrdsemalt neid erakondi, kes jäävad riigikogust välja. "Praegust olukorda saame kirjeldada kui kontrollitud demokraatiat. Olemasolevad erakonnad on kindlustanud oma positsioonid, seades end teistest kõrgemale ja kõrgemale kogu ühiskonnast. See viib kodanikke poliitikast veelgi enam kaugemale," lisas Polma.

"Oleme valmis osalema arutelus, mille tulemusena oleks võimalik erakondi ja Riigikogu valimisnimekirju lihtsamini registreerida," rääkis Polma.

Ühendus tegi ka ettepaneku luua võimalus Riigikogu valimistel osaleda kodanike ja ühenduste valimisliitudel, mis on lubatud kohalike omavalitsuste valimistel. "Näiteks 1992. aasta valimistel oli see lubatud ja tänu sellele suutis "Isamaa" - nimeline valimisliit endisi kommuniste võita," meenutas Polma.