Reformierakonna toetus on tõusnud viis protsenti ja sotside oma langenud sama palju. Nüüd on Reformierakond teist poole populaarsem. Miks?

Esmapilgul mõeldes suvistele poliitsündmustele, Reformierakonna hoiakutele ja pakutud poliitilistele lahendustele on see muidugi üllatav. Kui aga järele mõelda, siis tuleb nõustuda ekspertidega, kes ütlevad, et Reformierakond on olnud nii jõuliselt teistega võrreldes meedias pildil, et see on oluliselt mõjutanud ka nende reitingutulemusi. Vana hea meelelahutustööstuse kuldlause „igasugune skandaal on hea skandaal.“ Teine pool on, et Reformierakond on käinud välja lastetoetuste tõstmise, millest sotsiaaldemokraadid on pikka aega rääkinud. Seda teemat on sisuliselt vähe käsitletud ja esmapilgul jääb paljudele mulje, et see on sama, millest sotsid räägivad. Kui sügisel süvenetakse sellesse ja vaesusriskis elavad pered saavad aru, et neile antakse küll lastetoetustega raha juurde, aga täpselt sama summa võetakse toimetulekutoetustest maha, siis nad saavad aru, et see on puhas pettus ja näeb vaid loosungina hea välja. Siis tõenäoliselt hakkavad ka reitingunumbrid muutuma.

Ühelt poolt on Reform olnud selgelt palju pildil, aga sotsid on ka väga pildilt ära. Millega te suvel tegelenud olete?

Meil ei ole paraku ei peaministrikohta ja me ei soovi olla pildil ka nende skandaalidega, millega Reform pildil on olnud. Jäägu see neile. Eks aeg annab arutust, kas see on õige strateegia või mitte.

Peale sotside on ka IRL ja Keskerakond üsna pildilt ära. Jääb mulje, et paljud poliitikud on pidanud toredat suvepuhkust ja tulevad varsti päevitunud nägudega tööle tagasi uut hooaega alustama?

Ma ei ütleks, et ma olen väga palju saanud tööst eemal olla. Ma arvan, et väga suur osa erinevate erakondade liikmeid on ka suvel olnud toimekad. Selge on see, et suvel, kui poliithooaeg pole aktiivne, peavad inimesed aega leidma ka selle jaoks, et natukenegi puhata. Mitte ühelgi inimesel ei ole võimalik 25/8 töötada. Samas ei saaks küll öelda, et suvel ei olnud poliitilisi sündmuseid. Võrreldes varasemate aastatega näiteks kasvõi kogu Euroopa Liiduga seonduv on hoidnud riigikogu liikmed vägagi tegevuses. Üks asi on, kui palju kaamera ees käiakse, kuigi selle teemaga on ka kaamera ees käidud, ja teine asi on see, mis tööd tehakse komisjonides, fraktsioonide tasandil ja ekspertrühmades. Meediakajastus ja sisuline töö ei ole alati sada protsenti korrelatsioonis.

Mis on plaanis teha, et vahet Reformierakonnaga vähendada?

Tööd. Ikka tööd.

Millised teemad peaksid tõstma teie populaarsust või vähendama Reformi oma?

Oleme jätkuvalt seda meelt, et esiteks ühiskonnaga suhtlemisse ja erinevate arvamuste aktsepteerimisse tuleb suhtuda taktitundelisemalt, kui seda on Reformierakond teinud. Inimestel peab olema õigus oma arvamust avaldada ka valimiste vahel. Me kindlasti vastandume sel teemal Reformierakonnale. Kuulutada kedagi lootusetuks, et ta ei peagi asjadest aru saama, on risti vastupidi meie põhimõtetele. Mis puudutab konkreetseid meetmeid, siis oleme taaskord esitanud sellesama lastetoetuste tõstmise eelnõu. Lastetoetuste tõstmine aga niimoodi, et lastega pered saaksid tõesti raha juurde. Loomulikult sügishooaeg toob fookusesse 2013. aasta eelarve. Kui me vaatame 2012. aasta eelarvemuudatuste paketti, siis see oli sotsiaaldemokraatidel väga mitmekülgne ja pole põhjust arvata, et meil 2013. aastaks oleks vähem ideid. Aga kindlasti peaks ühiskond olema ka Eesti kontekstis oluliselt solidaarsem, kui ta täna on. Paraku tundub, et valitsusel tuleb sõna „solidaarsus“ meelde vaid siis, kui on vaja Euroopas kannuseid teenida.

Te mainisite suhtlemist. Reformierakonnas on ka Jürgen Ligi, kes saab kogu aeg sõna ja kelle sõnavõtud pole sugugi vähendanud Reformierakonna populaarsust. Äkki inimesed tahavadki sellist selget ja jõulist ärapanemist?

Seda ma pidasingi silmas, et igasugune skandaal on hea skandaal ja igasugune kuulsus on hea kuulsus. Tänu sellele on Jürgen Ligi olnud ka palju pildis. Ma siiralt kahtlen aga, kas valdav enamus eesti inimestest kiidaks selle heaks. Kui inimesed tulevad peale suvepuhkust mõtetega rohkem poliitika juurde tagasi, siis see kajastub ka reitingutes.