"Kui riik on ohus, tuleb teha kaitsekulutusi," ütles Ilves Läti ajakirjale IR.

Ilves ütles Läti ajakirjanikule, et Venemaa teeb viimasel ajal nii nagu ütleb ning tema avaldusi ei tasu ignoreerida.

"Kui läheme ajas tagasi 1938. aastasse, siis oli küll selliseid hulle (vähemalt preagu näivad nad hullud) nagu Dugin ja Markov, kes õigustasid teiste riikide annekteerimist nn eesmärgiga kaitsta oma rahvuskaaslasi. Sellise avaldused on signaal nii Londonisse kui ka New Yorki, rääkimata Venemaa naaberriikidest," rääkis Ilves.

Ilves rääkis Läti väljaandes ka seda, et NATO vägede kohaoleku eest tuleb maksta ning seetõttu peavad Läti ja Leedu tõstma kaitsekulutusi. "Kõik peavad tegema seda, mida on lubanud," ütles Ilves ning lisas, et Eestis on kaitsekulutused jätkuvalt 2 protsenti SKP-st. Väga oluline on tema sõnul ka see, et riik suudaks tagada sisejulgeoleku.

Ilvese sõnul on Vene armee viimastel aastatel muutunud mobiilsemaks - õppetund saadi selles osas Gruusia sõjast 2008. aastal. Venemaa teeb tema sõnul pidevalt sõjalisi harjutusi ja on varustatud moodsa sõjatehnikaga. Sellepärast peavad ka Balti riigid mõtlemist muutma, lisas ta.

"Väikses riigis on väike sõjavägi. Teooria suudaksime mobiliseerida 30 000 sõdurit ja kui meil oleks professionaalne armee, oleks seegi võimatu. Sel juhul oleks meil võib-olla 2000 sõdurit," rääkis Ilves.

Mis puudutab tänapäeva sõjaga kaasas käivat infosõda, usub Ilves, et igasugune info blokeerimine on vale ja infovood peavad saama vabalt liikuda.