Eesmaa ütles Delfile antud intervjuus, et rääkis Tallinna linnavolikokku kuuluvate erakonnakaaslastega ning jõudis selgusele, et vastu ei hääletatud mitte avalduse sisule, vaid vormile. „Minul on kujunenud selline pilt, et seal oli kaks asja, millega nad [keskerakondlastest saadikud] ei olnud nõus. Esiteks, need inimesed, kes volikogus on, ei ole selle vastu, et riiklikult toetada Ukraina pürgimusi ja protesteerida selle vastu, mis Ukrainas toimub Venemaa nii-öelda agressiooni ajal,“ ütles Eesmaa. „Nad olid konkreetselt selle avalduse vastu, kuna tegemist on ühe linna volikoguga ja võtta vastu teise riigi riiklust puudutavaid välispoliitilisi avaldusi ei olnud nende arvates adekvaatne,“ lisas ta.

„Teiseks oli see avaldus volikogus menetluses juba olnud mitu kuud, aga avalduse algatajad ei olnud valmis seda menetlema või kaitsma õige mitmete nädalate jooksul, nii et teine asi, mis vastasseisu tingis, oli ka ajafaktor,“ kommenteeris poliitik.

Eesmaa kinnitas, et suveräänsuse avalduse mittetoetamine ei tähenda, nagu oleks erakonna üldine seisukoht Ukraina iseseisvust mitte toetada. „Keskerakonna juhatus tuleb nüüd õige pea kokku ja siis me arutame muude küsimuste seas kindlasti ka meie suhtumist Ukraina sündmustesse,“ ütles Eesmaa ning nentis, et seni ei ole erakonna tipptasemel Ukraina küsimust põhjalikult käsitletud.

„Mis puudutab erakonna üldisemat seisukohta, siis olime mina ja ka Kadri Simson esimeste hulgas, kes kirjutasid alla sellele avaldusele, mida meie riigikogu tegi seoses Venemaa agressiooniga Ukrainas, nii et selles osas ei ole kahtlust. Kahtluseta on ka see, et nii meie erakonnas kui ka teistes erakondades on inimesi, kes ei suhtu mitte päris üheselt nendesse sündmustesse, mis Ukrainas toimuvad. Neid ei ole väga palju, kuid ka nendel on õigus oma arvamusele,“ kommenteeris Eesmaa.

Eesmaa sõnul kajastub tema isiklik arvamus juba riigikogu avaldusele allakirjutamises. „Ma pean seda endiselt Venemaa agressiooniks Ukraina vastu, mida ma täielikult taunin, ja olen täielikult nõus sanktsioonidega, mida Euroopa Liit ja Eesti vabariik on teinud selles suhtes,“ ütles ta.