Eesti kavatseb osta 44 jalaväe lahingumasinat, mille lisanduvad veel toetusmasinad.

"Läbirääkimised käivad ja loodetavasti saab leping peagi allkirjastatud," ütles kolonelleitnant Peeter Tali Delfile.

Hollandi kaitsevägi võttis relvastusest maha kaks pataljoni CV9035NL, millest ühe pani müüki. Masinal on kõrge soomuskaitse, mis vastab NATO standardile, see on relvastud 35-mm Bushmaster III kahuriga, millel on moodne sihtimissüsteem, mis lubab hävitada sihtmärke käigult.

Masinad on kasutatud, ent nad on oma elukaare alguses, kõige vanem masin on seitse aastat vana. Tali sõnul on need moodsad, Põhjamaadele loodud lahingumasinad, mis jäävad relvastusse veel aastakümneteks.

CV90 on Hollandi, Taani, Norra, Šveitsi, Soome ja Rootsi relvastuses. Masinad on end tõestanud Afganistani rasketes oludes.

Tankide ostmine on lükatud tulevikku

Valitsus otsustas eelmise aasta jaanuaris Riigikaitse Arengukava aastateks 2013-2022 kinnitamisega luua maaväele soomusmanöövrivõime.

Soomusmanöövri võime loomise eesmärk on tõsta maaväe tulejõudu, liikuvust ja kaitseväelaste kaitstust. Soomusmanöövrivõime loomiseks näeb riigikaitse arengkava teete kolme suurhanget, mis tõstavad märgatavalt meie maaväe lahinguvõimet.

Esiteks soovitakse osta jalaväe lahingumasinad, mis suudaksid lahinguväljal võidelda koos tankidega, teiseks liikursuurtükid ning lõpuk kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteemid.

Tankide hankimine on lükatud kaugemasse tulevikku, sest praegused rahalised võimalused ei luba seda.

CV9035NL on Rootsis Hollandi Kuningriigi maaväe tarvis välja töötatud Combat Vehicle 90 (CV90) perekonna jalaväe lahingumasin. Tootja on BAE Systems Hägglunds AB. Jalaväe lahingumasinad CV90 võeti relvastusse 1990-aastate keskel.