"Oleme Rootsiga kokku leppinud, et Eesti saatkond Minskis hakkab alates 21. augustist Valgevenes esindama Rootsit viisaküsimustes. Valgevene nõuab kuu lõpuks Rootsi diplomaatide lahkumist riigist," lausus välisminister Paet.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Valgevene ja Rootsi diplomaatiline konflikt äärmiselt kahetsusväärne. "Valgevene võimude süüdistused Rootsi suhtes on rünnak Euroopa väärtuste vastu ning konflikti ainukeseks tulemuseks on Euroopa Liidu ja Valgevene suhete edasine destabiliseerumine," ütles ta saadetud teates.

Paeti sõnul viitab diplomaatiline konflikt vaid Valgevene olukorra välisele küljele, sest inimõigustealased probleemid riigis pole endiselt lahendust leidnud.

Samuti märkis Paet, et Euroopa Liit peab jätkama oma senist poliitikat – nõudma Valgevenelt kõikide poliitvangide vabastamist ja rehabiliteerimist ning teisalt toetama kodanikuühiskonda ja aitama valgevenelastel oma riiki moderniseerida.

"Murettekitav on ka see, kui Rootsi algatatud arengukoostöö projektid peaksid katkema. Diplomaatiliste suhete kriis ei tohiks mõjutada Rootsi arengukoostöö projekte, mis on suunatud otseselt Valgevene ühiskonna toetamisele ja arendamisele," lisas minister.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on ELi liikmesriigid vajadusel valmis täiendama ka senist Valgevene suunaliste sanktsioonide paketti. "Kuid sanktsioone tuleb siiski rakendada ratsionaalselt ja samuti on oluline tagada nende mõju," rõhutas Paet.

Augusti alguses saadeti Rootsi suursaadik Valgevenest välja. Rootsi välisministri Carl Bildt`i sõnul oli väljasaatmise põhjuseks suursaadik Stefan Erikssoni liiga soosiv suhtumine inimõigustesse. Seetõttu ei võta Valgevene suursaatkond Rootsis sulgemise tõttu alates 20. augustist enam viisataotlusi vastu.