Sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna (IRL) teatas eile, et komisjon arutab tänasel istungil riiklike peretoetuste seaduse muutmist, mille kohaselt saaks alates 2015. aasta jaanuarist kolmekordistada pere esimese ja teise lapse toetust 19,18 eurolt 57,54 eurole kuus.

Nimetatud eelnõu (11SE) käisid aga sotsid välja juba 2011. aastal ning eelnõu terviktekstki põhineb toona avaldatud analüüsidel. Kuigi avalikult keegi seda välja öelda veel ei ole tahtnud, siis selle käiguga on IRL loopinud kaikaid kodarasse sotside ja Reformierakonna koalitsiooniläbirääkimistele.

Lastetoetuse tõstmine on nimelt sotside teema olnud juba aastaid ning lastetoetuste tõstmiseks korraldati riigieelarve arutelu ajal muuhulgas ka terve rida ööistungeid. Toona jäi aga eesmärk saavutamata ja sotsid enda eelnõu läbi ei surunud.

Selle eelnõu praegu riigikogusse hääletamiseks saatmine paneks sotsid aga raskesse olukorda - aastaid lastetoetuse tõusu eest võidelnud erakond peaks otsustama, kas hääletada enda põhiteemale vastu või riskida koalitsiooniläbirääkimiste läbikukkumisega, kuna see teema on läbirääkimistel laua peal ja selle riigikogus hääletusele saatmisel kaoks sotsidel üks põhilisi trumpe.

Sotside fraktsiooni ning koalitsiooniläbirääkimiste delegatsiooni liikme Andres Anvelti sõnul ei oleks neil selle eelnõu hääletamisele tulekul võimalust toetuste tõusule vastu hääletada.

"Esiteks me räägime ju sellest, et see on meie eelnõu, mis on lauale tõstetud ja kuidas me saame ka vastu hääletada sellele, mis meil on tänasel päeval ka üks põhitingimusi, argumente, kaalukeelesid nendel koalitsiooniläbirääkimistel. Nii et see üks asi kuidagi teist ei mõjuta," ütles Anvelt Delfile.

Reformierakonna läbirääkimiste delegatsiooni liikme Hanno Pevkuri sõnul käitub aga nende endine koalitsioonipartner vastutustundetult. "Minu hinnangul see väga vastutustundlik ei ole. Olukorras, kus pole olemas katteallikaid, ei saa võtta lambist eelnõu ja öelda, et teeme selle nüüd ära. Iga riigi rahandust puudutav otsus vajab katteallikaid, riigieelarve on alles vastu võetud. Pole mõtet spekuleerida, kas üldse see jõuab suurde saali," leidis Pevkur Delfi küsimusele vastates.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Margus Tsahkna hinnangul on aga riigikogus tekkinud konsensus lapsetoetuste tõstmiseks ning lapsetoetuste kolmekordistamise eelnõu on valmis minema teisele lugemisele.

"Pean täna tunnistama, et sel hetkel ei osanud ma isegi mõelda sellele, et Reformierakond võiks oma lastetoetuste vastast positsiooni nii radikaalselt muuta ning lastetoetuste tõstmise eest võitlema hakata. Täna on nad välja öelnud, et koalitsiooni lõhkumise peamiseks eesmärgiks on lastetoetuste tõstmine. Selleks, et lastetoetusi tõsta, ei ole vaja lõhkuda eestimeelset koalitsiooni, vaid piisab juba riigikogu menetluses oleva seaduseelnõu vastuvõtmisest," ütles Tsahkna Delfis avaldatud arvamusloos.

"Loodan, et kõik parlamendis esindatud jõud seda ettepanekut toetavad ning poliitiline kemplus lastetoetuste teemal lõppeb. Siis ei pea ka sotsid enam Reformierakonna ukse taga lapsetoetuse tõusu pärast sitsima ning tulumaksu langetama, vaid saavad rahulikult tegeleda oma maailmavaateliste poliitikaga," lisas Tsahkna.