Täna oli Keskfraktsioon tema sõnul väga selgelt ühtne, räägiti sellest, kuidas edasi minna. Ta ei soovinud ennustada, kas Keskerakonna fraktsioon jääb 21 liikmega, nagu praegu, või see arv muutub.

Lahkumiseks olid igaühel Repsi sõnul omad põhjused. "Lembit Kaljuvee tõi isiklikud põhjused, nad on Edgar Savisaarega väga pikalt isiklikud tuttavad, ju siis on teed läinud lahku," nentis Reps.

Tema sõnul on inimestel erinevaid küsimusi näiteks Rainer Vakra kohta, kes sai Nõmmel uuesti valitud piirkonna esimeheks. "Inimesed tegid selleks väga palju tööd, minnes ka omavahel perekonniti vastuollu," lausus Reps. Nüüd on Vakra toetajad temas väga pettunud.

Reps ei saanud aru, kuidas saab Vakra väita, et ta seisab oma valijate eest. Täna hommikul on Repsile isiklikult helistanud väga mitmed Nõmme elanikud, kes olid solvunud, et aitasid Vakral piirkonna esimeheks saada, aga nüüd läks ta üldse erakonnast ära.

Elu on Repsi sõnul näidanud, et "Tarandit teha" soovivad kõik, aga elu on natuke teistsugune. Riigikogu valimised näitasid, et üksikkandidaadid pikalt ellu ei jää. "Kindlasti on tänastele lahkujatele juba tehtud pakkumisi teistelt erakondadelt," oletas seetõttu Reps.

Minna välja kohalike omavalitsuste või europarlamendi valimistele isepäitsi, ei paku nad poliitilise maastikul konkurentsi vaatamata nende nelja lahkuja lugupeetud nimedele. Milliste erakondadega nad liituvad, näitab aeg või nad kommenteerivad ise. Täna nad seda ei avalikustanud.

Repsi sõnul on politoloogid analüüsinud ja ühte ja teist pidi, kui palju mingi poliitiku häältest toob tema enda nimi ja kui palju toob kuulumine erakonda.

"Kui me vaatame isikumandaate ja vaidlusi selle üle, siis ühest tiivast teise liikujaid on olnud ka enne, kes on lootnud, et kui nad vahetavad tiiba, siis liiguvad sellega ka hääled," rääkis Reps.

Kui palju Deniss Boroditš Põhja-Tallinnas ükskõik mis teises nimekirjas kandideerides kandideerides võtab kaasa oma toetajaid, seda näitab Repsi hinnangul aeg, aga üldiselt kogemus näitas, et näiteks Sven Mikseri puhul tekkis Järvamaal väga palju segadust, sest ta oli nii tugevalt Keskerakonnaga seotud.

"Ta oli erakonna esimehele väga lähedal. Ta oli aastaid olnud suurtel ürituste laua taga. Oli neid erakonna liikmeid, kes leidsid, et ta on ikka veel erakonnas," lausus Reps. Aga juba järgmistel valimistel need hääled kujunesid ümber. Valija kas vahetas ka mõttes erakonda või jäi erakonnale truuks ja valis samast nimekirjast teist isikut.

Repsi sõnul pole praegune lahkumislaine märk Keskerakonna organisatsiooni lagunemisest eestikeelsetes piirkondades. Koos lahkujatega läheb senise kogemuse järgi natuke valijaid, aga piirkondade liikmeid lahkub vaid mõni protsent. Mõni läheb ära, teine tuleb juurde.

Kohalikel valimistel on asi tema sõnul väga suuresti inimestes kinni. Kohalikel valimistel valivad inimesed maapiirkondades inimest, keda nad usaldavad, olgu see vallavanem, koolidkrektor või sotsiaaltöötaja. Nende inimeste erakondlik kuuluvus sõltub paljuski sellest, kes on riigis opositsioonis ja kes koalitsioonis, sest koalitsioonierakonnad suudavad omavalitsusele pakkuda rohkem investeeringuid, näiteks teede ehitamiseks.

Reps oli nõus, et osade lahkujate lahkumispõhjuseks võis olla Edgar Savisaare isik. "Lembit Kaljuvee ütles ka välja, et põhjus on isiklik. Kui vaadata eurosaadikute lahkumist, siis ühe puhul on ka põhjus isiklik, vaevalt, et maailmavaateliselt Vilja Savisaar-Toomastil midagi põhimõtteliselt muutus," lausus Reps.

Tema isiklik väga selge soov on, et säiliks selline väga tugev maailmavaateline pind nagu Keskerakond. Kohalike valimiste kontestis saavad Tallinna valijad valmis vastata, keda nad toetavad Praegu ütlevad küsitused tema sõnul, et nad soovivad suures osas Edgar Savisaare jätkamist. Ka lahkujad pole oma lahkumise põhjendustes Savisaare isikut maininud.