Kuidas te kommenteerite Silver Meikari süüdistusi, et Reformierakonda on ebaseaduslikult rahastatud?

Ma põhjalikeks kommentaarideks valmis pole, olen vähemalt viimased kümme tundi lennukis olnud ja pole saanud asjaomastelt isikutelt küsida. Kommentaar on selline, et varjatud annetused tuleb hukka mõista ja kui nad tehtud on, siis peaksid asjaomased isikud selle eest vastutama.

Üks asjaosane on Kristen Michal. Kas tema peaks vastutama?

Niipalju, kui ma sellest artiklist välja lugesin, on Kristen Michal annetust küsinud, aga tema ei ole mingisuguse varjatud annetusega seotud olnud. Nii lugesin mina sellest Silver Meikari artiklist välja.

Kas te usute Michalit?

Jah, ma usun Michalit.

Kas sellised varjatud annetused on toimunud teile teadmata?

Mitmetes erakondades on nii, et erakonna rahastamise asjadega tegeleb erakonna esimees. Reformierakond kuulub nende erakondade hulka, kus erakonna esimees erakonna rahastamisega ei tegele. Ei tegelenud Siim Kallas, ei tegele ka mina. Soovitan teil lugeda Ilmar Raamoti mälestusi, tema on ka kolmekümnendatel aastatel tegutsenud ühe erakonna peasekretärina, juba tollest ajast on sellised kombed, et erakonna esimees erakonna rahaasjadega ei tegele.

Teile ei olnud teada, et sularahaannetused ei pruukinud tulla vaid nendelt konkreetsetelt inimestelt?

Ei, minule konkreetsed rahastajad teada ei ole. Olgu veelkord öeldud, Reformierakonnas erakonna esimees rahaasjadega ei tegele. Varjatud annetused on kurjast, need tuleb ühemõtteliselt hukka mõista. Positiivne programm ei saa olla vaid see, mida pakub Silver Meikar, et hakkame kõik ausalt elama, vaid tegelikult tuleks muuta ka tingimusi. Peaksime juurdlema, miks on nii, et mõned isikud ei taha oma nime all annetada ja otsitakse kedagi teist, kes selle annetuse ametlikult teeks. Ilmselt üks põhjuseid on ka selles, et Eestis on erakondadel keelatud võtta vastu annetusi ettevõtetelt. Tunnistagem, ega selliseid riike väga palju ei ole. Mulle meenub peale Eesti ka Valgevene. Leiame veel mõne riigi, aga üldiselt demokraatlikel riikidel Euroopas ei ole tavaks keelata erakondadel ettevõtetelt annetuste vastuvõtmist. Kui üks asi on keelatud, aga tahe on siiski olemas, küll siis leitakse teistsuguseid teid. Aga ma ei saa kommenteerida konkreetset Silver Meikari väidet. Tuleks küsida asjaosalistelt isikutelt – Kalev Lillolt, ka Kristen Michalilt, tema nime on mainitud, aga mitte selles kontekstis, nagu tema oleks seotud ebaseadusliku annetusega. Kui kommentaarid on saadud, küll siis on võimalik ka järeldusi teha.

Kas teil endal ei teki kahtlust, kui mingi riigikogu liige, kellel ei ole mingit äritegevust, annetab regulaarselt poole oma palgast erakonnale? Ja Meikar ei ole ainuke! Kas te ei ole kunagi mõelnud, et midagi on siin mäda?

No pool on ikka üleliia, aga erakondades on tavaks, et kõrgemapalgalised annetavad erakonnale rohkem. Mulle on ette heidetud seda, et ma ei ole sentigi annetanud. Aga ma olen annetanud oma aega ja üksjagu palju.

Mis Michaliga juhtub, kui selgub, et ta on organiseerinud erakonna kassasse ebaseaduslikku raha?

Ega te ei taha nüüd ometi, et peaminister hakkaks spekuleerima? Ma ei tee seda.

Michal küsis annetust ja ütles, et inimene ei pea seda oma kontolt seda...

Ma nii sõna-sõnalt seda Meikari artiklit ei mäleta, aga võtke see artikkel korraks ette, ma Michali tsitaadina seda Meikari artiklist ei mäleta.

Meikar on seda siiski üle öelnud, et see oli Michal, kes seda asja organiseeris.

Selgitatagu need asjaolud!

Aga mis edasi saab?

Ma kujutan ette, et keegi peab pöörduma õiguskaitseasutuste poole, politseisse asja uurimiseks. On see erakond, Kalev Lillo, keda konkreetselt nimetatakse, Silver Meikar, aga no asju nii ka jätta ei saa, et lihtsalt on ja midagi edasi ei juhtu. Nii, nagu mäletame Keskerakonna puhul, olid mõned töötud, kes kunagi 200 000 krooni annetasid ja mitte midagi ei juhtunud.

Mida teie ise teada tahate, näiteks Michalilt?

Küllap ma helistan ja küllap ma küsin ja küllap nad räägivad seda, mida nad asjast teavad.

Kas te praegu ei ole Kristen Michaliga rääkinud?

Ei, mul ei ole selleks ka füüsiliselt võimalust olnud, sest ma enam kui kümme tundi tagasi istusin Chicagos lennukisse ja Stockholmis kiiresti liikusime ühest väravast teise ja lennukis ma sain seda näha.

Kas Reformierakonna valijal on endiselt põhjust Reformierakonda usaldada?

Kindlasti on Reformierakonna valijatel põhjust Reformierakonda usaldada. Reformierakonnas kehtib annetuste puhul printsiip, et kellelegi ei lubata mitte midagi, välja arvatud seda, et ka teistele mitte midagi ei lubata. Seega, mitte mingisuguseid vastuteeneid annetuste eest ei saa. Tavaliselt annetataksegi maailmavaatelistel põhjustel, soovitakse, et võrdsed võimalused kõigile säiliksid ka tulevikus.

Kui Michal on küsinud raha ja viidanud sellele, et...

Jälle! Kas te tahate, et peaminister hakkaks spekuleerima. Ma ju ei tee seda. Olen korduvalt öelnud, et küsige kõigepealt Silver Meikari käest, Kristen Michali käest, Kalev Lillo käest, millised need konkreetsed asjaolud olid. Küllap teen seda ka mina ja kui ma olen teada saanud, missugused need asjaolud olid ja kas nad üleüldse olemas olid ja küllap ma siis annan ka oma kommentaari.

Ka Reformierakonnal on kavas mingi uurimine, mingit juurdlust, mingit aukohtumenetlust ükskõik kas Michali, Meikari või kellegi kolmanda vastu?

Ma usun, et uurimine on ilmtingimata vajalik ja mitte ainult erakonnasisene uurimine, vaid politseiline uurimine.