Hooldajate palk tõuseb ministri tänase pakkumise järgi järgmisel aastal ligi 15 protsenti, õdedel ligi kümme ning arstidel kuus protsenti.

"Õed ja hooldajad on suuremas kriisis," ütles Pevkur Delfile.

"Leppisime kokku, et haiglate liidule antakse volitus enamus arstide pakkumisest vastu võtta," ütles Pevkur. Ministri sõnul on palgatõusul kaks tingimust - streik peab kohe lõppema ning meedikute soovide rahuldamiseks antakse tööandjatele aega kaks aastat.

Tööandjad soovisid Pevkuri sõnul lükata palgatõusu kolme aasta peale. "Kolm aastat on liiga pikk aeg, selles jäime eriarvamusele. Kaks aastat soovitud palgatõusuks on aga väga väärikas pakkumine," ütles Pevkur.

Palgatõusu tarbeks kasutatakse ministri sõnul ka haigekassa kasutamata reserve. "Meil on valmisolek haigekassa prioriteete maksulaekumist arvestades läbi vaadata. Neid proriteete korrigeerime selles ulatuses, et arstide soovid saaksid rahuldatud," ütles Pevkur.

Mis puudutab ambulatoorse visiidi pikkust, siis esmane visiit pikeneb ministri sõnul viie minuti võrra. "25-minutiline visiit annab arstile võimaluse patsendiga rohkem tegeleda ning patsiendil rohkem arstiga suhelda," rääkis Pevkur.

Järjekorrad Pevkuri sõnul selle tõttu ei pikene. "Meil on palju korduvvisiite - eestlased käivad arsti juures umbes kuus korda aastas, soomlased aga vaid neli korda. Sisuline töö tagab selle, et töö muutub kvaliteetsemaks ning arstil on rohkem aega patsiendi jaoks. Järjekorrad ei pikene," ütles Pevkur.

Haiglate liidu juht Urmas Sule kommentaare anda ei soovinud.

Haigekassa jaotamata tulem, mida meedikute palgatõusuks plaanitakse kasutada, on 136 miljonit eurot.