Arstide liidu pöördumine:

Arstide liit toetab tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski algatatud seadusemuudatusi alkoholi reklaami ja müügi piiramiseks ning tunnustab ministrit ja sotsiaalministeeriumi rahva tervise huvides tegutsemise eest.

Arstkonna ettepanekud alkoholi reklaami ja kättesaadavust vähendada, on poliitikutelt seni enamasti vastuseks saanud nõustuvaid noogutusi, mitte aga tegusid. Valitsus astus õigele teele alkoholiaktsiisi tõstes, mis on efektiivne abinõu alkoholitarbimise vähendamiseks, kuid ainult sellest ei piisa. Terviseministri julge plaan kehtestada alkoholi reklaamile ja müümisele senisest rangemad reeglid, viib sellel teel suure sammu edasi.

Eesti riigis, mis alkoholi tarbimise ja sellest põhjustatud tervise- ja majanduskahju poolest kuulub Euroopa tippu, ei peaks peaminister kartma ohtu piirangutega üle pingutada. Majandusministril, kes seaduseelnõu tagasi lükates kordas pea sõna-sõnalt alkoholitootjate argumente puuduvast analüüsist, põhjendustest ja tõenditest, soovitame ettevõtjate selja tagant välja tulla ja kuulata pigem terviseasjatundjaid. Ei pea leiutama oma jalgratast – piirangute tõhusus on paljude uuringutega ja eri riikide praktikaga tõendatud.

Arstide liit teeb ettepaneku alkoholireklaam täielikult keelata – tubakareklaami kaotamisega on positiivne kogemus olemas.


Paneme valitsuse ja riigikogu liikmetele südamele: eelistage oma ja kõigi Eesti laste ja noorte tervist mõnede ettevõtjate ärihuvidele ning kehtestage tervise- ja tööministri alkoholi reklaami- ja müügipiirangute ettepanekud seadusena.