"Mul on üks poeg arst, suhtlen arstidega. Arstid ütlevad, et see tervishoiupilt on kohutav. HIV tuleb tagasi. Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla," rääkis Helme kolmapäeval kõnepuldist. "Ei, nad tulevad meile tagasi, sest kümned tuhanded inimesed tulevad ja toovad nad meile siia."

"Need naised, noored naised, me ei tea, mida nad siin tegema hakkavad," jätkas Helme. "Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?"

Helme sõnavõtu mõistsid päeva peale avalikult hukka mitmed poliitikud. Riigikogu esimees Jüri Ratas nimetas ühismeedias Helme sõnavõttu tülgastavaks.

"Austus ja lugupidamine naiste vastu, sõltumata nende rahvusest, peaks olema iseenesestmõistetav igale mehele. Mart Helme tänane sõnavõtt riigikogus on täielik vastand nendele väärtustele," rääkis Ratas. "Mind hämmastab, kuidas olukorras, kui loeme igapäevaselt uudiseid naistevastasest vägivallast Ukrainas, jõhkratest vägistamistest, süüdistab ta, justkui sõjapõgenikest naised tooksid Eestisse nakkushaiguseid, ja kahtlustab neid prostitutsiooniga tegelema hakkamises."

"Selline avaldus on õudne ja tülgastav," lisas Ratas. "Eriti veel päeval, mil paar tundi enne Mart Helme sõnavõttu kõneles riigikogu ees Ukraina president Volodõmõr Želenskõi, kes on väljendanud südamlikku tänu Eestile ja Eesti rahvale Ukraina sõjapõgenike aitamise eest."

Sotsiaalkindlustusameti inimkaubandusohvrite nõustaja Triinu Joosep rääkis kolmapäeval Delfile, et prostitutsiooni kasvu pole amet seni sõjapõgenike arvelt täheldanud.

Joosep tõdes samas, et ukrainlaste majutuspaikade läheduses on mitmel korral märgatud “kahtlaseid mehi”, kes proovivad sõja eest pagenutele mingisuguseid tööotsi reklaamida. Politsei on alustanud sel põhjusel majutuspaikades ka kontrollreide.

Kahtlast kuulutust nähes tuleks seda pildistada ja saata see aadressile inimkaubandus@sotsiaalkindlustusamet.ee – nii saab sotsiaalkindlustusamet edastada selle politseinikele, kellega ollakse operatiivses suhtluses. Kummalise tekstiga kuulutusi soovitatakse ka iseseisvalt maha võtta.

Jaga
Kommentaarid