Avaldame Liimetsa avalduse täismahus:

Eesti välispoliitika käsitleb Talibani juhitavat Afganistani väga realistlikult ning näeme, et sellest on kujunemas taas vägivaldne režiim. Meie suhtumist näitas ilmekalt otsus võtta vastu 30 Eesti ja rahvusvaheliste organisatsioonidega koostööd teinud afgaani ning nende pereliiget, kelle elud sattusid kodumaal ohtu. ÜRO julgeolekunõukogu Afganistani teemahoidja ning rahvusvahelise kogukonna aktiivse liikmena on meie kohustus hoida sealsed arengud tähelepanu all, et riigis ei tallataks lõplikult jalge alla inimõigusi ning võimud väldiksid vägivalda oma rahva vastu. See tähendab nii nende sõnade kui tegude üksikasjalikku hindamist.

Septembri alguses andsin intervjuu ETV „Välisilma“ hooaja avasaatele, kus rääkisime Afganistani arengutest.

Minu sõnum oli, et teiste riikide koostööl Afganistaniga ning Talibani juhitava valitsuse rahvusvahelisel tunnustamisel on selged tingimused. Selleks tuleb neil lõpetada suhted terroristlike organisatsioonidega, tagada vähemusgruppidele ja kõigile elanikele inimõigused, võimaldada naistel ühiskonnaelus osaleda ja tüdrukutel haridust omandada, jätta igasugune vägivald oma rahva vastu ning aidata kaasa humanitaarabi jõudmisele kõigi abivajajateni.

Rahvusringhääling ise pealkirjastas oma portaalis saate kokkuvõtte neutraalse tõdemusega, et Eesti saab Talibani valitsust tunnustada vaid tingimuslikult. Delfi valis toona pealkirjaks ilma kontekstita provokatiivse lause, et Taliban on minu sõnul andnud ka „positiivseid sõnumeid“ ning uudise juhtlõigus väitis lausa, et suhtun Talibani „pigem optimistlikult“.

Mõni päev hiljem küsis Delfi videointervjuus enda provotseerivale tõlgendusele juba peaministri hinnangut. Minu teleintervjuust oli selle uudise pealkirjas saanud lausa kõmuline „Talibani kiitev avaldus“. Sel nädalavahetusel ilmunud intervjuud kutsus Delfi samuti lugema viidates minu usule Talibani meeleparandusse, kuid tegelikult oli selles juttu rahvusvahelisest koostööst Talibani valitsuse käitumise mõjutamiseks.

Nii tehtigi omapärase toimetusesisese telefonimängu käigus pikast ja tõsistele probleemidele keskendunust „Välisilma“ intervjuust lihtsameelne ning elukauge kiiduavaldus Talibanile, mis paraku ei kuulu mulle ega Eesti välispoliitikale.

Taustaks

Delfi kajastusi saab lugeda SIIT ja SIIT.

Hiljuti aga ilmus Raimo Poomi usutlus, kus viidatud, et Liimets loodab endiselt, et Taliban parandab meelt ja võtab naised valitsusse.