Meeleavaldusega tuletavad päästjad riigikogule ja valitsusele meelde, et hoolimata lubadustest on päästjate palgaprobleem jätkuvalt lahendamata. Lisaks soovitakse juhtida valitsuse tähelepanu sisejulgeoleku asutuste eelarve kärpimisest tulenevatele kahjudele, mis ületavad EPTAÜ hinnangul sellest saadavat kasu.

Päästeametile võib eelarvekärbe tähendada vajadust koondada personali ja sulgeda mitu päästekomandot, mis tähendab abi kättesaadavuse halvenemist ning elanikkonna turvalisuse langust, sedastas EPTAÜ.

Kolmapäeval kell 12 aetakse päästeautod garaažidest välja ja tulekustutusriietuses päästjad rivistuvad riigikogule ning valitsusele suunatud sõnumitega nende ette. Üritus jäädvustatakse ja avaldatakse fotogaleriina EPTAÜ Facebooki lehel. Meeleavaldus kestab 10 minutit ega kahjusta komandode valmisolekut reageerida päästesündmustele, kinnitas EPTAÜ.

Päästjad on pidanud lubadust

Juba aprilli lõpus tegid päästjad avaliku pöördumise riigikogu ja valitsuse poole, väljendades oma rahulolematust selle kohta, et nende palgalõhe võrreldes Eesti keskmisega on alates 2018. aastast kasvanud, jäädes keskmisele palgale alla 380 eurot.

Aprilli lõpus ütles EPTAÜ usaldusisik Kalle Koop: "On üsna suur tõenäosus, et võime kõiki nõudeid jälgides Toompeale tulla." Ta lisas, et jutt käib olukorrast, kus pandeemia leevenemise tulemusena saavad sellised kogunemised taas seadusega lubatuks. Et aga teemaga ei kannata oodata, plaanib ametiühing virtuaalse meeleavalduse korraldamist lähemal ajal.

Siseminister Kristian Jaani ütles eelmise nädala Delfi “Erisaates”, et tema visiooni kohaselt peaks siseturvalisuse valdkonnas palgad märkimisväärselt tõusma, praegu tuleb aga tegeleda organisatsioonides kokkuhoiukohtade leidmisega.