Täna hommikul arutas Euroopa liberaalsete erakondade ühendus ALDE oma nõukogu istungil Keskerakonna EKRE-ga moodustatud koalitsioonivaliotsuse tegevust puudutavat raportit.

Ehkki dokumendis tõdeti, et Keskerakond pole praeguseni liberaalide väärtuste vastu eksinud, jätkatakse olukorra monitoorimist. Seda eelkõige suure mure tõttu, mis seisneb koalitsioonileppes lubatud rahvahääletuse korraldamise küsimuses põhiseaduse muutmiseks, et defineerida seal abielu mehe ja naise vahelisena.

ALDE-sse kuuluvate erakondade esindajad tõstatasid selle küsimuse kinniste uste taga toimunud nõukogu istungil mitu korda. Keskerakonna nimel küsimustele vastanud peasekretär Mihhail Korb oli kohalolnute sõnul andnud kinnituse, et isegi kui rahvahääletus selles küsimuses tuleb, teeb tema partei aktiivselt kampaaniat põhiseaduse muutmise vastu.

Seda kinnitas Delfile mustvalgel Kekserakonna raporti koostaja ja nõukogu istungil vastava ettekandega esinenud Hollandi poliitik Annelou van Egmond.

Ütles mitu korda

Delfi küsis van Egmondilt nõukogu istungi järel, kas arutelul küsitie Keskerakonna esindaja Mihhail Korbi käest, et mis on nende seisukoht abielu mõiste ülekirjutamisel põhiseaduses rahvahääletuse teel?

„Jah, küsisime,“ vastas van Egmond. „Ja nad vastasid, et kavatsevad teha kampaaniat selle poolt, et definitsiooni ei muudetaks. Seda küsiti paar korda ja nii ta ütles,“ kinnitas hollandlane Delfile.

See läheb täiesti vastuollu aga Korbi sõnadega. Kohe nõukogu istungi järel küsis Delfi Korbilt Kekserakonna seisukoha kohta rahvahääletuse kava osas ja peasekretär teatas, et partei pole midagi otsustanud ega lubanud.

Ukse taga teine jutt

„Hetkel ei ole Keskerakond ühtegi positsiooni selles küsimuses väljendanud ja vaatame, kuidas see olukord on, kui selleks on õige aeg,“ märkis keskerakondlane kõigepealt.

Kui Delfi päris konkreetselt, et kuuldavasti oli mees lubanud ALDE rahustamiseks teha rahvahääletusel aktiivselt kampaaniat põhiseaduse muutmise vastu, hakkas ta seda eitama. „Kas te olite saalis? Kuidas te saite seda kuulda, läbi ukse?“ päris ta hoopis ajakirjanikult viitega, et üritus polnud avalik.

Ja siis eitas kõike. „Ei, mina arutasin selle üle, mis olid eelmised sõnavõtud ja ei puudutanud kuidagi seda teemat ega andnud mingit hinnangut, mis positsiooni erakond võtab, sest erakond ei ole seisukohta võtnud. Aga kindlasti teeme seda.“

Kuid need sõnad lähevad risti vastuollu sellega, mida vahendas ALDE raporti koostaja otsesõnu Delfile.