Ungari valitseva erakonna häälekandja Origo avaldas juuli keskel sarja kriitilisi artikleid Soome meediast ja kohtusüsteemist. Väljendati muret Soome õigusriigi olukorra ja meediavabaduse üle, vahendab Helsingin Sanomat.

Sama joont jätkati laupäeval Ungari valitsuse hallatavas blogis „About Hungary”, kus avaldati lugu pealkirjaga "I bet you didn’t know this about Finland" („Vean kihla, et sa ei teadnud seda Soome kohta”). Autoriks on märgitud peaministri büroo rahvusvaheliste suhete ja kommunikatsiooni riigisekretär Zoltán Kovács.

Kirjutises väidetakse, et Soome meediamaastiku pluralism on „tõsises ohus” ja et Soomes ei ole olemas põhiseaduskohut ja et Soome kohtusüsteemi sõltumatus on „olematu”.

„Nad jutlustavad veest, aga joovad veini,” öeldakse kirjutises. See tähendab siis, et soomlased on Kovácsi hinnangul silmakirjalikud.

Jäetakse mulje, et Soome on ise süüdi asjades, mille pärast Ungarit kritiseeritakse.

Eile vastas Kovácsi oma kirjutist reklaaminud säutsule Soome välisministeeriumi Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia üksuse töötaja Päivi Nevala, kes tõi välja, et Soome on maailma õigusriigi indeksis sel aastal kolmandal kohal ja Ungari 57.