Riigikogu valimistel osutusid teiste seas uude parlamendi koosseisu valituks ka kolm praegust europarlamendi liiget: sotsiaaldemokraat Ivari Padar, reformierakondlane Urmas Paet ja keskerakonna esindaja Yana Toom. Kuna kahel kohal korraga seadus istuda ei luba, siis tuleb neil otsustada, kas anda neljapäeval riigikogu liikme ametivanne ja asuda tööle Toompeal või siiski loobuda oma värskest mandaadist ja jääda veel paariks kuuks europarlamenti.

Riigikokku on otsustanud naasta sotsiaaldemokraadist europarlamendi saadik Ivari Padar, kes pääses sinna aasta eest siis mandaadist loobunud Marju Lauristini asendusliikmena.

„Neljapäeva hommikust saab minust riigikogu liige,“ teatas Padar Delfile. Ta lisas, et tema asemel pääseb nüüd europarlamenti järelejäänud kaheks kuuks Hannes Hanso. Uued üle-Euroopalise seadusandliku kogu valimised seisavad ees juba 26. mail ja selle nädalaga saavad sisuliselt ametlikud kooskäimised otsa, mistõttu Hansol palju tööd ees ei pruugi olla.

Teise tee on enda sõnul valinud Urmas Paet, kes ütles, et tema kavatseb olla oma mandaadi lõpuni europarlamendis.

Paet kandideerib Reformierakonna nimekirjas europarlamenti kolmandal kohal ja reitingud lubavad Reformierakonnale päris mitut mandaati, mistõttu on tal kindlasti võimalus taas europarlamenti pääseda. Kuid riigikogu kohast loobumine tähendab, et juhul kui europarlamenti ei saa, pole tagasiteed enam ka riigikokku.

Lõplikku otsust polnud Delfiga rääkides veel langetanud Yana Toom, kes ütles, et peab oma nõunikega tulist arutelu sel teemal. Samas andis ta mõista, et kaldub riigikogu kohast loobumise poole.

Toom viitas oma varasematele väljaütlemistele, et ta ei sooviks jääda riigikogu lihtliikmeks, vaid pigem saada juba siis ministriks. „Aga EKRE-ga tehtavasse valitsusse ma ministriks ei lähe.“

Mis puutub võimalusse riigikogus siis endale vastumeelse valitsuse suhtes punasele vajutada, märkis Toom, et sellest poleks palju kasu, sest siis oleks punasele vajutajaid ikka vaid kaks, millest võimuliidu peatamiseks ei piisaks.

Ka tõi ta esile, et europarlamendi kohast loobumisel peaks ta oma büroo töötajad lahti laskma ja ei saaks jätkata õigusabi pakkumist, millega täna tegeleb.

„Ilmselt ma ei lähe riigikokku,“ resümeeris Toom, kuigi polnud lõplikku otsust veel langetanud.