Esmakordselt tuli justiitsministeerium sellise kavaga välja 2015. aastal, kui Istanbuli konventsioonist lähtuvalt sooviti keelustada nägu varjavate rõivaste kandmine avalikus ruumis, mis tähendab eelkõige riigi- ja haridusasutusi.

Teisipäeval tegi korruptsioonitõrjet Tallinna linnavalitsuse ees Reinsalu erakonnakaaslane, linnapeakandidaat Raivo Aeg, kelle kaaskonda kuulusid samuti nägu varjanud kaasosalised. “See pole kuidagi seotud, kahjurite vastu võitlemisel kantaksegi sellist rõivastust,” kommenteeris Reinsalu nende rõivastus. Ta kiitis heaks protestiaktsiooni ning pidas seda heaks meetmeks, kuidas tõmmata tähelepanu Tallinna probleemidele.

Oma plaanist eelnõuga jätkata rääkis Reinsalu kommunismi ja natsismi mälestamisüritusel Vabaduse väljakul. Reinsalu, kes ei näinud mingit probleemi IRL-i kampaaniaüritusel nägude katmises, teatas, et plaanib niqab’i ja burka keelustamise eelnõuga jätkata. “Sügisel, kui algab Riigikogu uus istungjärk, võtan selle uuesti päevakorda,” sõnas Reinsalu.

Viimaste arvamusküsitluste järgi on IRL-i reiting sügisestel kohalikel valimistel alla valimiskünnise, paljud valijad on kaotatud EKRE-le. Valijate võitmiseks hääletas Reinsalu augusti alguses kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise poolt, tuues põhjenduseks, et Riigikogus esindatud erakonnad pole suutnud jõuda ühisele meelele selle rakendusaktide suhtes, mis süvendab ebaselgust selliste paaride õigusliku olukorra suhtes.

Teisipäeval saatis Eesti Juristide Liit Reinsalule pöördumise, milles paluti seaduse kehtetuks tunnistamise asemel töötada välja rakendusaktid, mis tagaksid selle toimimise.

“Juristide ülesanne on vaagida ning teha neid asju, mis ei toimi paremaks, kuid eilne üleskutse oleks pidanud olema allkirjastatud mitte ainult mulle, vaid seadusandjale,” kommenteeris Reinsalu talle läkitatud üleskutset.