"Eks erakond peab selgitusi andma ja kui vaja ennast kaitsma," märkis Ratas, lisades, et MTÜ Keskerakond ei pea olema erakond, kes iga päev oma advokaatidele abipalvega kirjutab või kohtus vaidleb.

"Aktuaalse Kaamera" andmetel on Savisaarele esitatud süüdistus 106 lehekülge pikk ning tunnistajaid on kokku 148. Edgar Savisaart süüdistatakse näiteks 175 000 euro ulatuses altkäemaksu ja keelatud annetuste vastuvõtmises.

Keskerakonna MTÜ-d süüdistatakse ühe 275 000 euro suuruse keelatud annetuse vastuvõtmises.

"Aktuaalse kaamera" stuudios selgitusi jaganud Keskerakonna peasekretär Jaak Aab märkis, et Keskerakonna süüdistus on otseselt seotud Edgar Savisaare süüdistusega, millest väidetavalt on kasu saanud Keskerakond. "Kas, kes, kui palju ja millal on saanud, on kohtu tõestada," lisas Aab.

275 000 eurot keelatud annetusi koos trahvidega tagasi maksta on suur summa ning paneb erakonna keerulisse olukorda. "Kindlasti ei ole see kerge," märkis Aab. Üks peamine põhjus, miks Keskerakonna erakorraline kongress novembris kogunes oli Aabi sõnul see, et kriitilist massi erakonnas on ära tüüdanud keerulised rahaasjad. "Eks kohtuprotsessid näitavad, kui palju me peame maksma," nentis erakonna peasekretär.

Aabi sõnul on tal Keskerakonna rahaasjadest pilt enamvähem selge ning on tegeletud maksmata arvetega. Arvestades Keskerakonna varasid ei ole Aabi sõnul MTÜ pankrot tõenäoline, kuid vihjas, et ollakse valmis ka üllatusteks: "Ma ei saa vanduda ja mürki võtta, et kuskilt veel mingi kohtustus välja ei ilmu," märkis ta.

Aabi sõnul ei ole Savisaar nii oma kahtlustuse kui ka nüüdseks süüdistuse asju kommenteerinud, samuti on erakonna juhatuses arutatud Savisaare kaitsekulude kandmise mõistlikkuse küsimust. "Tuleb selgelt kindlaks teha, kui palju õigusabi kulusid on. Mingit avatud maksmist me ei saa jätkata, sest igal asjal on piirid. Ka meie eelarvel," ütles Aab kokkuvõtteks.

Eesti Päevalehe ja Delfi andmetel sai süüdistuse ka Tallinna linnavalitsuse endine nõunik, Savisaare lähiringkonda kuuluv keskerakondlane Priit Kutser. Kutser ei ole praeguseks süüdistust kinnitanud ega ka ümber lükanud,

Endine linnavalitsuse töötaja Priit Kutser ei ole praeguseks süüdistust kinnitanud ega ümber lükanud. Kommentaarisooviga esimest korda helistades vastas Kutser küll telefonile, kuid pärast ajakirjaniku lauset "Tere, kas Priit Kutser?" pani endine linnaametnik toru ära, seejärel oli tema telefon hõivatud. Võib oletada, et mees rääkis kellegi teisega.

Savisaare süüdistus

Riigiprokuratuur esitas kriminaalmenetluse raames süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, kelle suhtes kehtib kohtumäärus ametist kõrvaldamise kohta, MTÜ-le Eesti Keskerakond, endisele Tallinna linnavalitsuse nõunikule, volikogu esimees Kalev Kallole ning viiele ettevõtjale.

Kogutud tõendite alusel on Tallinna linnapeale, Edgar Savisaarele esitatud süüdistus korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises.