„Hanno Tombergi vallandamine EAS-i juhi ametist ei lahenda Ermamaa skandaali ega ka EAS-i küsimust laiemalt. Ei paranda see oluliselt ka lahkuva valitsuse kõige mõttetuma ministri tiitlile pretendeeriva Liisa Oviiri mainet,“ kirjutab Päevaleht.

„See ei tähenda, et Tomberg on EAS-i juhtimisega hästi hakkama saanud. Ta ei puutunud küll 2012. aasta kurikuulsasse otsusesse, mis võimaldas Toomas Hendrik Ilvese osaühingul erakordselt soodsatel tingimustel vabaneda turismitalu pidamise kohustusest. Aga ta kaitses toonast otsust avalikkuse ees ega püüdnud seda muuta. Peale selle saab Tombergile ette heita ka muid vigu – näiteks vähe vilja kandnud, aga kulukat Eesti brändiuuenduse projekti.“

Loogiliselt võttes peaks järgmine samm olema Maria Alajõe vallandamine riigikogu kantselei direktori kohalt, kirjutab Päevaleht ja avaldab muret, et nüüd saab olema keeruline sihtasutusele uut juhti leida, sest sellest ametist ei ole sageli mainekahjuta lahkutud.

„Miks ainult Hanno Tomberg?“ küsib ka Õhtuleht ja lisab, et ehkki on argumente, mis ei võimalda Tombergil jätktata, on tema mahavõtmine vaid esimene samm Ärma talu skandaali klaarimisel.
„Kui koha peab jätma ainult Tomberg, saadetaks avalikkusele sõnum, nagu peaks ainult EASi praegune juhatus vastutama president Ilvese Ärma talu toetuse tagasimaksmist otsustanud eelmise juhatuse vigade eest. Pole ju õiglane näidata näpuga vaid sellele, kes on sunnitud helpima eelmise peakoka kokkukeedetud suppi.“

„Milline roll ja vastutus on aga EASi juhatuse endisel esimehel Maria Alajõel, kelle allkiri on kogu skandaali põhjustanud piisavalt argumenteerimata, kehvasti dokumenteeritud ja maksumaksjale kahjulikuks osutunud 2012. aasta otsusel? Kui eeldada, et iga riigiametnik peaks olema puhas kui prillikivi, siis kas ei peaks Alajõe pärast Tombergi taandamist kaaluma iseendagi sobivust praegusele ametikohale?“ küsib Õhtuleht.

Postimees võrdleb otsuse taga olnud ettevõtlusministrit Liisa Oviiri Lewis Carrolli hüsteerilise Ärtuemandaga, kelle läbimõtlematu valmislahendus kõikides olukordades oli „pea maha tal!“.
„Kahtlemata leidub EASi töös möödalaskmisi, millele ajakirjandus on tähelepanu juhtinud, ning neid tuleb korralikult analüüsida, kuid lahendada niimoodi probleem, mille tekitas kriitikatulva pälvinud toetus president Toomas Hendrik Ilvesele, on ebaõiglane,“ kirjutab leht ja pakub, et uues valitsuses Oviir jätkama ei peaks.

Sama meelt oli eile ka Äripäev. „Hanno Tombergi pea jääb Ilvese hingele Hanno Tombergi lahtilaskmine EASi juhi kohalt on täiesti ebaõiglane, sest tema ei seisnud president Toomas Hendrik Ilvesele korruptiivse soodustuse loomise juures. Otsus, millega Ärma talule skandaalne toetus anti, tehti 2012 ja sellele otsusele andis ainsana allkirja tollane EASi juhatuse liige Maria Alajõe, praegune riigikogu kantselei juht. Alajõe ei ole siiamaani endal vähimatki vastutust näinud ja kandvana jääb tema antud vastustest meelde see lause: “Arvan, et see on teiste inimeste asi seda teemat kommenteerida.”

„Tombergi näidispoomine ei lahenda küll ühtegi probleemi. See on ka ebaõiglane ja vale. Ilvese ümber koondunud võimuvertikaal on nõudnud esimese vereohvri. Härra president, kuidas te ennast tunnete?“ küsis Äripäev.