Mäletatavasti oli MTÜ Keskerakond kohtu all seoses nn Ivor Onksioni kirjadega. Nimelt süüdistas riigiprokuratuur partei liikmeid Priit Toobalit ja Lauri Laasit eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobalit veel ka dokumendi võltsimises. Ivor Onksion sai süüdistuse eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises.

MTÜ Eesti Keskerakond sai aga toona süüdistuse dokumendi võltsimises juriidilise isikuna ning jäi mullu novembris tehtud riigikohtu otsusega selles ka süüdi ja sai rahalise karistuse 10 000 eurot.

Kuna praegu on Keskerakonnast saamas Eesti peaministripartei, siis tekib üles küsimus, et kas seadus võimaldab süüdimõistetud partei liikmetel üldse võimule tulla.

Õiguskantsleri kantseleist vastati Delfi küsimusele, et põhiseadus ega seadused ei takista juriidilise isikuna süüdi mõistetud erakonnal koalitsioonikõnelustel osalemist. Samuti juhiti tähelepanu asjaolule, et erakonna juriidilise isikuna süüdi mõistmine ei tähenda automaatselt erakonna liikmete süüdi mõistmist.

Vabariigi president saab seaduse järgi näiteks keelduda konkreetse inimese ministriks nimetamisest, aga seda juhul, kui tema suhtes on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus. Kui näiteks ametis olev minister mõistetakse kuriteos süüdi, lõpevad tema volitused automaatselt.

Lisaks tasub veel mainida, et põhiseaduse kommenteeritud versioon ütleb, et president saab keelduda esitatud kandidaatide nimetamisest "loomulike takistuste ilmnemisel". Nende all mõeldakse ka muuhulgas süüdimõistvat otsust.

See kõik eelnev kehtib aga eraisiku puhul, kuid kuna MTÜ Keskerakond on juriidiline isik ja valitsusse saavad ikkagi konkreetsed inimesed, siis tema suhtes sellist konkreetset nõuet ei ole. Samuti ei ole Keskerakonna süüdimõistmine juriidilise isikuna ka ilmselt nii suur takistus, et president peaks selle partei liikmetele veto panema.

Liiatigi on Keskerakond alles teine partei majandustegevusele ja varale kehtestatud piirangute rikkumise eest süüdimõistetud Kristlike Demokraatide järel, mis Eestis süüdi on mõistetud ning sellist olukorda pole teadaolevalt varem tekkinud.