"Jah, me saame kinnitada, et Leedu kavatseb eraldada 100 miljonit eurot NASAMSi hankeks," ütles Leedu kaitseministeeriumi pressiesindaja Laimonas Brazaitis Defense Newsile. Rohkemat ta ei öelnud, sest hankeläbirääkimised käivad.

Varasemalt oli Leedu kaitseminister Juozas Olekas öelnud kohalikule ajakirjandusele, et Leedu kavatseb kahele üksusele NASAMS süsteemid osta.

Defense Newsi andmetel on peale Ukraina sõja puhkemist Leedu, Läti ja Eesti arutanud oma õhuruumi kaitseks ühise keskmaa õhutõrjesüsteemi soetamist.

Eesti kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang kommenteeris, et kaitseministeeriumis on parasjagu ettevalmistamisel uus kümneaastane arengukava, mis paneb paika, mida Eesti soetada kavatseb. Kas sellesse kavasse mahub ka keskmaa õhutõrje ja kas Eesti võiks tunda huvi leedukatega NASAMSi ühishanke vastu, ei osanud ta veel öelda, sest arengukava pole valmis.

Eesti praegune õhutõrjevõimekus piirdub õhutõrjekahurite ja Prantsusmaalt ostetud lühimaa rakettidega Mistral. Viimane on õlaltlastav raketikompleks, mille efektiivne laskekaugus on kaitseväe andmetel kuni viis kilomeetrit ja tabamistõenäosus 93 protsenti. Mistralile soetati hiljuti ka uut ja paremat laskemoona, mis suudab edukamalt hävitada moodsate kaitsesüsteemidega lennukeid.

Samas on Mistrali laskekaugus liiga väike, et tabada kõrgelt lendavaid lennukeid. Seetõttu on kaitseväelased korduvalt väljendanud soovi keskmaa õhutõrje järele, mis suudaks hävitada kõrgemalt lendavaid Vene sõjalennukeid. Ka Leedu kasutab seni Mistralile sarnaseid lühimaa süsteeme, mis ei suuda kõrgelt lendavaid lennukeid tabada. NASAMSi laskekauguseks on 15-20 kilomeetrit.

2014. aasta alguses kiitis valitsus heaks riigikaitse arengukava, mis nägi samuti ette vajadust keskmaaõhutõrjevõime järele, aga lisas, et raha on selleks vähe. Samas nentis arengukava tollal, et keskmaa õhutõrje väljaarendamise otsus tuleb teha 2016. aastal uue arengukava tegemisel.

Keskmaa õhutõrje puhul on Eesti ametnikud tundnud konkreetset huvi NASAMSi vastu ja on käinud vaatamas selle lahinglaskmist Norras.

NASAMSi tootjaks on Norra Kongsberg Defence & Aerospace. NASAMS kasutab USA firma Raytheoni õhk-õhk tüüpi AMRAAM raketti, mida kasutab ka USA õhuvägi.

Just NASAMS II süsteemiga asendas Soome mõne aasta eest oma Vene päritolu Buk keskmaa õhutõrjesüsteemi. Soome hanke hind oli 340 miljonit eurot, selle eest saadi 24 laskeseadet, radarid, juhtimispunktid ja muu vajaliku. Igasse laskeseadmesse mahub kuus raketti.