Mistral 3 rakettidel on uue põlvkonna sihitusandur, mis võimaldab lukustada kaugemal lendavatele ja väiksematele sihtmärkidele. Lisaks on parandatud raketi mootorit, et tabada sihtmärki kaugemal ning kiiremini. Uus sihitusandur ja täiendatud raketi aju võimaldab eristada valesihtmärgid õigest, tehes nii raketi lennuvahendi kaitsemehhanismidele immuunseks.

Uuemat tüüpi laskemoon on sisuliselt hooldusvaba ja pikema elueaga võrreldes Eestis juba kasutusel oleva vanemat tüüpi rakettidega. Uus laskemoon ühildub olemasoleva laskeseadeldisega ja ei nõua lisainvesteeringuid.

"Uute Mistral õhutõrjerakettide hankimine on oluline Eesti kaitsevõime täiendamisel mitmel põhjusel, sest tänapäeva lennuvahendid suudavad lennata erinevates ilmaoludes, madalatel kõrgustel ning sihtmärgid jäävad järjest väiksemaks ja omavad täiendatud enesekaitse võimekust vanemat tüüpi rakettide vastu," ütles kaitseväe õhutõrjeinspektor major Harles Kosk.

Mistral M3 on Kose sõnul tänapäevast sihtmärkide vastu tõhus. "Lisaks on uut tüüpi laskemoona säilivusaeg oluliselt pikem, mis tähendab, et saame seda hoiustada pikemalt oma sõjaaja varudes,“ kinnitas õhutõrjeinspektor.

Mistrali rakettide uue põlvkonna laskemoon on kasutusõiguse saanud esmalt Prantsusmaa relvajõududes ja esimese välisriigina tarnitakse seda nüüd Eestile. Tänavu märtsis allkirjastatud lepingu kohaselt on laskemoona tarned järgneva viie aasta jooksul.

Koos Mistral rakettidega tarniti Eestisse ka MBDA poolt toodetud MILAN tankitõrjesüsteemi laskemoona.

Vaata galeriid õhutõrje raketisüsteemi Mistral rakettide saabumisest!

Mistral on infrapuna kiirgusele isesihituv "lase ja unusta" põhimõttel töötav õhutõrje raketisüsteem efektiivse tegevuskaugusega kuue kilomeetri kaugusel lendavate õhuründevahendite vastu.

Kaitsevägi tellis esimesed Mistralid 2007. aastal ja relvastusse kuuluvad need alates 2009. aastast. Mistral on kompaktne ja multifunktsionaalne ning seda saab kasutada nii maapinnalt aga ka autodelt, laevadelt ja helikopteritelt laskmisel. Õhutõrjeraketisüsteem Mistral on kasutusel 30 riigis üle maailma.