„Ma arvan, et selle taga on osaliselt see, et Keskerakonnas ei ole enam väga palju Edgar Savisaarele lojaalseid inimesi, kes erinevates küsimustes, aga näiteks erakondade rahastamise praktika korralduses, oskaks üldse kaasa rääkida ja suudaks ka Keskerakonna mingisuguseid huve esindada,“ sõnas Moora.

Moora sõnul pole palju inimesi, keda Savisaar julgeks sesse komisjoni saata ja kes oskaks seal olles märgata ja hoiatada seal tõstatatud teemade eest. „Ma arvan, et ülejäänud inimesed on piisavalt ebapädevad või piisavalt kaugel Savisaarest, et ta ei saa neid usaldada.“

Peale selle võib Toobali esitamises erakondade rahastamise järelevalve komisjoni olla ka soov seda diskrediteerida. „Teha see komisjon naerualuseks ja nõrgaks ja tema arvamused ja väited sellega ette ära nõrgestada, kogu see koosseis on pardiks muudetud,“ sõnas Moora. Toobali ega erakonna mainet komisjoni kuulumine Moora hinnangul kuidagi ei paranda. „Ükskõik millisele ametikohale Priit Toobalit määrates ei saa erakond ennast puhastada,“ lausus ta.

Politoloogi hinnangul pole põhjust hakata Toobali tõttu paika panema kriteeriume, millele erikomisjoni kuuluvad liikmed peavad vastama. „Ma arvan, et seda asja peaks rohkem reguleerima terve mõistus ja avalikkuse seisukohad ja hoiakud. Kui sa usaldad inimeste tervet mõistust, siis võib juhtuda, et aeg-ajalt lööb välja natuke teistmoodi mõistus ja tehakse vigu, aga demokraatias ja avatud ühiskonnas tuleb neid vigu lihtsalt taluda,“ rõhutas Moora.

Justiitsminister Urmas Reinsalu teatas, et kui Priit Toobal ise ei loobu, siis algatab justiitsministeerium selliste avaliku huvi järelevalve asutuste kohta miinimumnõuete seaduseelnõu. Moora ütles seda teadet kommenteerides, et see paistab juba tõmblemisena. „Niikuinii see erakondade rahastamise järelevalve komisjon on tegeliku võimuta esindus ja kommentaari ja väikese avalikustamisjõuga organ – ma arvan, et ei ole mõtet hakata nüüd selle jaoks seadust ümber kirjutama.“

Reinsalu sõnas teates, et Toobali asumine ERJK-sse on karikatuur kuubis. „Mulle ei meeldi kuidagi ühe isiku pinnalt süsteemi reguleerida, kuid ei saa olla nõnda, et üks juhtum diskrediteerib kogu süsteemi autoriteeti. Riik on tõsine asi, see ei ole koht pullitegemiseks väärtuste ja usaldusega,“ selgitas Reinsalu miinimumnõuete kehtestamise kavatsust.