Abilinnapead tegid Savisaarele ettepaneku asuda linnavolikogu juhi kohale, et hoida fraktsioon koos ja võim Keskerakonnal. Hirm on nimelt, et kui võetakse vastu seadus, mis lubab riigikogu liikmetel ka kohalike omavalitsuste volikogudesse kuuluda, nihkuvad kaalukausid Tallinna linnavolikogus Savisaarele ebasoodsasse vahekorda.

Kui seadus hakkaks kehtima sel kevadel pärast vastu võtmist, saaks volikokku naasta neli keskfraktsiooni kuuluvat riigikogulast: Kadri Simsonit toetav pikaajaline linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, Jüri Ratase isa Rein Ratas, Edgar Savisaare poeg Erki Savisaar ja Savisaare leeri kuuluv Märt Sults. Seega kaks Simsoni ja kaks Savisaare toetajat.

Tallinna linnavolikogus on 79 liiget, kellest 46 on keskerakondlased. Koosseisu häälteenamuseks on vaja 40 häält, mis tähendab, et eelnõu maha hääletamiseks peaks opositsiooniga koos hääletama vähemalt seitse keskerakondlast. Kui nüüd riigikogust läheks linnavolikokku kaks Simsoni toetavat saadikut, siis peaks häälteenamuse kokku saamiseks volikogus juba olema viis keskerakondlast, kes oleks samuti valmis vastu hääletama.

Toomas Vitsuti sõnul on väga keeruline hinnata, kui palju on hetkel linnavolikogus keskfraktsiooni saadikuid, kes on Kadri Simsoni toetajad või kahevahel. „Savisaar momendil ohjab volikogu väga jõuliselt, sellest sõltub ju tema linnapeaks olemine,“ märkis Vitsut, kelle sõnul selguks uus jõudude tasakaal linnavolikogus alles pärast riigikogulaste volikokku naasmist.

„Keskfraktsioonis on 46 inimest – see on väga suur hulk inimesi, eks seal ole inimesi väga erinevate seisukohtade ja arvamustega,“ nentis Vitsut. Samas pole tema sõnul kahtlustki, et kui Simsonit toetavad riigikogulased volikokku naaseks, avaldaks see teatavat mõju. Iseküsimus, kas koos oleks piisavalt hääli, et soovi korral otsuseid maha hääletada.


Keskerakond on korduvalt rõhutanud, et kuigi Edgar Savisaar on linnapea ametist tagandatud, siis linnapea ametist tagasi kutsuda saab teda ainult volikogu. Volikogus oleks selleks vaja lisaks opositsiooni häältele ka seitsme keskerakondlase toetust. Ühelt poolt on küsimus, kas linnavolikogu keskfraktsioonis on ees viis keskerakondlast, kes oleks valmis Savisaare vastu hääletama, teisalt aga, kas Savisaare linnapea kohalt kukutamine oleks üldse mõttekas.

Vitsuti sõnul peaks Savisaarele umbusalduse avaldamiseks olukord nii drastiliselt muutuma, et tekiks vajadus resoluutseid otsuseid langetada. „Ma olen veendunud, et lihtsalt umbusalduse pärast mingit umbusaldust Savisaarele tegema ei hakata,“ kinnitas endine pikaaegne linnavolikogu esimees. Pigem hääletataks ikkagi volikogu sisulise töö üle.

Tuleb aga märkida, et riigikogulastel kohalike omavalitsuste volikogudesse kuulumist lubav seadus võetakse ilmselt küll vastu sel kevadel, kuid kehtima hakkab see eelnõu järgi päev pärast järgmiseid kohalikke valimisi, mis toimuvad 2017. aasta oktoobris. Mis sellisel juhul volikogus toimuma hakkab, on veelgi keerulisem ette näha.