Venemaa riiklikes telekanalites, seal hulgas ka riigi vaadatuimas õhtuses uudistesaates „Vremja“ oli Kohveri vahetamine Dresseni vastu laupäeval esimene ja peamine uudis.

Telekanali RTR õhtune uudisteprogramm „Vesti v subbotu“ keskendus teemale eriti põhjalikult ja toimunust valmis 7-minutiline uudislõik. Vahetus võeti üles kolme-nelja nurga alt, muu hulgas oli seda jälgimas telekanali reporter, kes usutles Dressenit vahetult pärast Vene piiri ületamist.

„Noh, rõõmus tunne on,“ tunnistas riigireetur. „Täielik vabanemise tunne tekkis silla ületamisel.“

Telekanali eetris näidati ka seninägemata kaadreid Kohveri röövimisest mullu 5. septembril kahe riigi piiri lähedal.

Samuti sai sõna Dresseni abikaasa Viktoria, kes väljendas kergendus- ja tänutunnet, et Moskva ei jätnud tema meest hätta.

Esimesena teatas meeste vahetusest kahe riigi piiril Venemaa julgeolekuteenistus FSB uudisteagentuuri Interfax vahendusel. Kui uudis kella 13 ajal avalikuks sai, tõusis see kibekiirelt pea kõigi Vene uudisteportaalide esiuudiste sekka ja lõi meedia kihama.

Interfax oli ka üks esimene, kes asus põhjendama, miks vahetati Kohveri vastu välja just Dressen. FSB allika jutule tuginedes, kirjutas uudisteagentuur, et Dressen hankis Moskvale 20-aastase töö jooksul Eesti julgeolekuasutuses väärtuslikku informatsiooni nii USA luureagentuuri CIA kui ka Briti luureteenistuse MI-6 tegevuse kohta.

Allikas ütles Interfaxile, et Dresseni (48) kogutud ja „Moskvale üle antud informatsiooni“ oli „tohututes kogustes“ ning see sisaldas „hinnalisi dokumente CIA ja MI-6 salaoperatsioonide kohta Balti riikides Venemaa vastu“.

ITAR-TASSi teatel aitas Dresseni tegevus kaasa mitmete lääneriikide spioonide tabamisele Venemaal.

Ria Novosti rääkis aga FSB eksjuhi, Vene riigiduuma julgeolekunõukogu liikme Nikolai Kovaljoviga, kes sõnas, et taoline vahetus oli igati õigustatud.

Tema hinnangul on äärmiselt oluline, et kõik, kes Venemaa heaks töötavad, tunnevad end kindlalt ning teavad, et riik ei jäta neid kunagi hätta.

Külma sõja aegne põnevik

Lääne meedia kajastas Kohveri vabastamist veidi tagasihoidlikumalt, kuid sellegipoolest ilmus õhtupoolikul uudis vahetusest nii BBC kui ka CNNi esikülgedel. Reuters kirjutas, et luurajate vahetamine kahe riigi piiril meenutas kangesti mõnda külma sõja aegset spioonipõnevikku.

Uudisteagentuur AFP järeldab, et Kohveri vahetusega üritab Venemaa parandada oma mainet enne esmaspäeval toimuvat ÜRO Peaassamblee kohtumist, millel peab kõne ka Venemaa president Vladimir Putin.

Associated Press võrdleb piiril toimunut samuti külma sõja aegsete operatsioonidega ning meenutab, et Kohveri ümber toimunu pingestas veelgi niigi madalseisus olevaid suhteid Venemaa ja Lääne vahel.