Võltsija garanteeris Doornbosile, et ta saab selle passiga Küprosele. „Euroopat pead sa ise proovima. Kas sul on õnne või mitte.“ 40 tundi hiljem oli Doornbosil Süüria pass Mark Rutte fotoga Malek Ramadani nimele, vahendab väljaanne Het Parool.


Doornbosi uurimistöö näitab, et passe ostavad eelkõige kolm gruppi: süürlased, kes on sõja käigus toime pannud inimõiguste rikkumisi, mittesüürlased riikidest, kus sõda pole ja kes kasutavad Süüria võltsidentiteeti, et Euroopasse sisse pääseda, ning Euroopast Süürias sõdimas käijad. Kõik kolm gruppi loodavad, et teist identiteeti kasutades ei satu nad Euroopas luubi alla.

Tagajärjed võivad olla tõsised. „Kui meil õnnestub hea kvaliteediga võltsitud Süüria pass osta, võivad seda loomulikult teha ka Süürias sõdimas käijad ning Al-Qaida ja Islamiriigi pühasõdalased. Pärast seda on pühasõdalaste jaoks väike asi märkamatult Euroopa Liitu reisida ja seal terrorirünnakuid korraldada,“ ütles Doornbos.

Doornbosi sõnul näib, et passe trükitakse Põhja-Süüria linnakeste Azazi ja Sarmada ümbruses. Võltsijaid abistavate inimeste võrgustik asub aga Süüria ja Türgi piiri ümbruses.