Naised rõhutavad seejuures, et ei soovi köielaskumist korraldavale Eesti firmale midagi halba, kuid soovivad, et ohutusmeetmed korda saaksid, vahendab Yle Keski-Suomi.

„Järgmistel laskujatel ei ole võibolla sama hea õnn kui meil,“ ütles Minna.

Naised pidid ootama umbes tunni, enne kui neile rakmed peale pandi. Varasema kogemuse kohta neilt ei küsitud. Viivituse kohta öeldi, et tegemist on small problem'i ehk väikese probleemiga. Selle põhjust ei seletatud.

Minnale pandi rakmed alguses selga valesti, mida märkas varemgi köielaskumist proovinud Tiina. Kohale tulnud teine mees pani rakmed õigesti.

Naiste rakmed kinnitati vaateplatvormi uksel turvatrossi külge, nad juhatati laskumispaigale ja kaks meest hakkasid köisi alt üles kerima.

„See kestis ja kestis. Vahepeal jäi mootor, mis köisi vedas, kinni, vahepeal läksid köied sassi ja vedamine peatus,“ rääkis Minna.

Kui kõik oli lõpuks valmis, kinnitati Tiina rakmed teise turvatrossi külge ja seejärel laskumisköie külge. Kui saabus Minna kord, pidi Tiina talle juhatust andma ja julgustama.

Informatsioon Minna kõhklemisest kandus raadiosaatja abil ka maa peale. Firma töötaja naeris all, et on probleem, üks tüdruk kardab.

Naised pandi laskuma külg külje kõrval ja istuvas asendis. Nad ei saanud ise määrata laskumise tempot ja sõltusid selles osas täielikult üleval olnud pidurimehest.

Minna tahtis, et neid lastaks maapinnale rahulikult ja ühtlases tempos, kuid juhtus teisiti.

Neid lasti allapoole suure hooga ning ilmselt kolmes või neljas järgus. Vahepeal rippusid nad hetke paigal, rääkis alt laskumist jälginud naine.

Viimane peatus oli umbes 20 meetri kõrgusel. Minna oli kogu aeg silmi kinni hoidnud.

„Ütlesin siis talle, et nüüd võid vaadata. Kui me siit kukume, jääme ellu,“ rääkis Tiina.

Siis algas taas laskumine.

„Kuskil 5-8 meetri kõrgusel mõistsin, et kõik ei ole hästi. Kuni selle ajani oli köis veidi pidurdanud, kuigi hoog oli kõva, aga siis algas vabalangemine.“

Maa peal oli Minna kiiresti jalul. Ta avas Tiina rakmete kaks kinnitust ja helistas kohe Tiina mehele. Seejärel hakkas Minnal pea ringi käima ja ta vajus murule.

Teised kohalviibinud said kohe aru, et on vaja kiirabi, mis tuli kiiresti.

All sündmusi jälginud naine imestas, et laskumist korraldanud firma meestöötaja sai täieliku šoki.

„Ta ainult korrutas, et raadio ei tööta. Ta ei paistnud üldse teadvat, kuidas kannatanuid peaks aitama, ega saanud isegi rakmete kinnitusi lahti.“

Tiina sai rohkem vigastada, sest Minna kukkus osaliselt Tiina peale.

Naiste sõnul said nad Tallinnas suurepärast arstiabi.

Tiina ja Minna on sundinud end vaatama laskumist videolt.

„Seda on kohutav vaadata. Ma ei mõista, kuidas me veel siin oleme. Videos paistab nii, et selle järel ei saa keegi ellu jääda,“ rääkis Minna.

„Haiglas ütles õde, et see on sulle nagu uus elu. Minnat ravinud arst pidas teda maailma õnnelikumaks inimeseks. Pääsesime kindlasti kergelt, aga mitte nii kergelt kui on mõista antud.“

„Sellisel alal ei tohiks miski viltu minna ja kõik tuleks arvesse võtta. Kui kuskil võiks oletada, et ohutus on tipptasemel, siis just sellises kohas. Loodan tõesti, et edaspidi ongi nii,“ ütles Tiina.