Aserbaidžaani portaal Haqqin.az kirjutab, et Keskerakonna liige Vladimir Velman, kes kunagi kuulus riigikogu Eesti-Aserbaidžaani toetusgruppi, käis tunnustamata Mägi-Karabahhis sealseid parlamendivalimisi vaatlemas. Haqqin.az-i teatel väljendas Velman Facebookis vaimustust Karabahhis toimunud valimiste demokraatlikkuse üle.

Aserbaidžaan peab Mägi-Karabahhi oma territooriumiks, mis on Armeenia poolt okupeeritud.

„Veel paar aastat tagasi väljendas seesama Velman koos teiste Eesti parlamendi liikmetega Aserbaidžaanile toetust ning kutsus Euroopa juhte arendama poliitilist ja majanduslikku koostööd ametliku Bakuuga,“ kirjutatakse Haqqin.az-is.

Eesti välisministeeriumist teatati Haqqin.az-ile, et Velman ei sõitnud Mägi-Karabahhi Eesti ametliku esindajana, vaid isiklikul algatusel ja vastutusel. Sama kinnitas välisministeerium Delfile.

„Me tahame meelde tuletada, et Eesti peab niinimetatud „parlamendivalimisi“ Mägi-Karabahhis ebaseaduslikeks. Eesti välisminister Keit Pentus-Rosimannus on juba teatanud, et Eesti ei tunnusta Mägi-Karabahhi iseseisvust ega pea valimisi seetõttu seaduslikeks. Mägi-Karabahhi tuleviku saavad kindlaks määrata läbirääkimised. Need „valimised“ ei saa määrata Karabahhi staatust,“ teatas Eesti välisministeeriumi pressiteenistus Haqqin.az-ile.

Velman ütles Delfile, et käis tõesti Mägi-Karabahhis, esindades rahvusvahelist gruppi ICES, mis käib kõikjal üle maailma valimisi vaatlemas. Velmani sõnul oli tema hinnang, et Mägi-Karabahhi valimised tundusid igati loogilised ja vastasid nõuetele. 

Tõsiasjale, et Eesti Mägi-Karabahhi ei tunnusta, ei omistanud Velman suurt tähtsust. "Las ei tunnusta, meie ei käi selle alusel vaatamas, kes tunnustab, vaid käime vaatamas, milline on valimiskord," sõnas Velman.