Tusk ütles intervjuus USA ajalehele New York Times, et Euroopa ei ole veel valmis Venemaa-vastaseid sanktsioone karmistama, vaatamata president Vladimir Putini jätkuvatele provokatsioonidele.

Tusk ise soovib aga, et Euroopa Liit võtaks koos USA-ga kindlama seisukoha, et seista vastu Venemaa jõupingutustele muuta Ukraina piire, ning tegelema ka kaosega sellistes riikides nagu Liibüa ja seisma vastu pühasõdalaste vägivalla ohule, mida ta nimetas esimeseks peatükiks uute hirmude ja uute ohtude väga dünaamilises ajaloos.

Konflikt Ida-Ukrainas ja Krimmi annekteerimine eelmise aasta märtsis on Tuski sõnul vaid üks paljudest kriisidest, mis ähvardavad Euroopa julgolekut ning nõuavad Euroopa ja USA kooskõlastatud reageerimist.

„Me peame hakkama elama ilma illusioonideta,“ ütles Tusk.

Tuski vaated, mis on kujunenud tema kogemustest Poolas, on Venemaa suhtes radikaalsemad kui paljude Euroopa riigijuhtide omad, kelle erinevad huvid, poliitilised jõud ja ajalugu tõkestavad tihti otsustava ühise tegutsemise.

„Konsensuse ehitamine 28 demokraatia vahel – sest need ei ole mitte ainult riigid – vaoid demoraatiad, on väga keeruline,“ ütles Tusk ja lisas, et mitmed Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonid on näidanud Euroopa Liidu soovi jääda ühtseks ja minna kaugemale kui mõned Euroopa Liidu valitsused soovivad.

Üks Tuski peamisi muresid on see, et vähesed eurooplased suudavad täna mõelda kuuma konflikti või sõja võimalusest.

„Me peame kasutama seda Ukraina kriisi ka millegi sellise nagu hariduse jaoks kogu Euroopale selle kojhta, kui tõsine olukord võib olla,“ ütles Tusk.

„Mõned poliitikud Euroopas on valmis uskuma, et on olemas hea tahte võimalus Putini ja Venemaa poolt,“ ütles Tusk, lisades, et tema on skeptilisem. Pidevalt tuleb valvel olla Venemaa katsete suhtes Euroopa riigijuhtide hulgas erimeelsusi tekitada.

„Kas sõjaliste, majanduslike või muude vahenditega kardan ma, et Venemaa tahab taastada kontrolli kogu Ukraina üle,“ ütles Tusk.

Mõjukad lobid Suurbritannias, Prantsusmaal ja Saksamaal on juba muutnud Euroopa Liidu jaoks keeruliseks karmimate santsioonide kehtestamise. Kreeka vasakpoolse erakonna SYRIZA juhtud uus valitsus on lisanud uue tõkke.

Tusk ütles, et on juba Kreeka puhul kasutanud mõningast diplomaatilist käteväänamist ning saanud peaminister Alexis Tsipraselt lubaduse, et ta ei ole tülitekitaja.