Tuglase seltsi kultuurisekretär Tapio Mäkeläinen peab mõistetavaks, et Eesti erakonnad püüavad kampaaniat teha ka Soomes, kirjutab ajaleht Helsingin Sanomat.

„Siin elab kümneid tuhandeid valimisealisi eestlasi,“ tuletab Mäkeläinen meelde.

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna reklaamikampaania on loomulik selles mõttes, et Soomes töötab tuhandeid eestlasi näiteks ehituse alal.

SDE võib olla neile kõige tõenäolisem erakond,“ arvab Mäkeläinen.

Eesti saatkonnas ollakse kodumaa erakondade kampaania üle Soomes üllatunud.

„Ükski poliitik ega erakond ei ole suursaatkonnaga ühendust võtnud. See on küll üllatav informatsioon,“ ütleb pressinõunik Pille Toompere.

Soome Eesti seltside liiduga on talve jooksul ühendust võtnud mitmed Eesti erakonnad. Kandidaadid oleksid tahtnud korraldada oma üritusi seltside ruumides.

Erapooletusele viidates on sellest aga keeldutud. Ka ei ole jagamiseks või ülespanemiseks vastu võetud reklaame.

„See on selgelt kasvav trend. Järgmistel valimistel innustub endisest rohkem erakondi Soomes turundust tegema,“ ennustab Mäkeläinen.

Soomes elab püsivalt umbes 40 000 eestlast ja kümned tuhanded käivad Soomes tööl.

Esmaspäeval lõppenud eelhääletus välismaal tõi Eesti saatkonda vaid 200 hääletajat. Soomes elavad eestlased võivad aga loomulikult valida elektrooniliselt.


Sotsiaaldemokraatlik erakond teatas Delfile, et alustas Helsingis välikampaaniaga, mis on üleval 22. veebruarini. Kampaania annab Soomes elavatele või töötavatele eestlastele teada, et neid oodatakse tagasi Eestisse.

“Soomes elab ja töötab pea 67 000 eestlast, kellest paljud oleksid valmis kodumaale naasma, kui palk, elukeskkond ja sotsiaalsed garantiid võimaldaksid väärikat äraelamist Eestis. Riik peab pingutama, et Eestist lahkunud inimestel oleks põhjust ja võimalust tagasi tulla,” ütles majandus- ja taristuminister Urve Palo.

Välismaal saab hääletada välisesindustes ajavahemikus 14.-19. veebruarini. E-hääletada saab 19.- 25. veebruarini.