Maksu- ja tolliametis on seitsme aasta jooksul töötajaid 30 protsenti vähemaks jäänud. Tänu sellele on palgad tunduvalt tõusnud, kuigi palgafond ise vähenenud. Need muutused on olnud plaanipärased, kuid nüüd tuleb mõelda, kuidas teha nii, et kogenud meeskond laiali ei jookseks.

"Meil on 283 ametikohta ja seal töötavad inimesed on selgelt võtmed," rääkis Helm. "Erasektoris on see levinud praktika, aga need on need inimesed, kellelt nõutakse enam, need on inimesed, kes peavad tulemuse eest reaalselt vastutama, need on liidrid."

Helm sõnas, et ka maksu- ja tolliametis on arutatud riigireformi üle ja selle üle, mis neil puudu on. "Me peaks väga kaaluma, kuidas meeskonda siin hoida," lausus Helm, et Eesti kogub makse OECD riikidest kokku kõige efektiivsemalt ja seetõttu on EMTA töötajate teadmised välisriikides väga hinnatud.

Vaja oleks uut e-maksuametit

Samuti rääkis Helm, et kümme aastat vana e-maksuamet on moraalselt vana ja tehnoloogiliselt läbi. "Tuleks teha täiesti uus e-maksuamet täiesti uutel põhimõttelistel alustel," kõneles Helm ja lisas, et uue e-maksuameti visoon on hoopis laiem kui paberi kokkuhoidmine. "Kuidas luua lisandväärtust info hulga mõttes, mida ei kasuta ainult riik, vaid ka ettevõtjad," selgitas ta.

Helm lisas, et iga uus asi toob endaga valu kaasa, kuid tema jaoks on oluline, et see valu läheks võimalikult kiiresti üle ja seetõttu tuleks kõike, mida on vaja teha, teha võimalikult kiiresti.