Kas te ei karda, et venekeelsete valijate püüdmine ebaõnnestub, sest Keskerakond saab alati minna kaugemale, sest neil on vähem eestikeelseid valijaid? Teie räägite kodakondsuse saamise lihtsustamisest, nemad räägivad juba kodakondsuse andmisest kõigile nõukogude ajal sisserännanutele.

Me ei jookse Keskerakonnaga võidu. Me ei kavatse kindlasti minna kellestki kaugemale või teha kellestki radikaalsemaid valimislubadusi. Lubame neid asju, mida peame ise õigeks. Ka maksupoliitikas, kui küsime inimestelt arvamust, millistele kaupadele ja teenustele võiks kohaldada käibemaksu soodusmäära, siis võiks ju eeldada, et kõik võiks olla madalama maksumääraga, aga tuleb välja, et inimesed peavad mingeid kaupu ja teenuseid olulisemaks kui teisi. Mis Keskerakonda puudutab, siis Keskerakonna näol on tegemist Eesti mõistes tugevalt populistliku erakonnaga, mis on oluliselt kärpinud ka nende valitsemiskõlbulikkust. Nende võimalused oma lubadusi teoks teha on peale kevadisi valimisi tunduvalt kehvemad kui sotsiaaldemokraatide omad.

Kas ja mis tingimustel olete valmis olema Keskerakonnaga samas valitsuses?

See on umbes samasugune küsimus, et millistel tingimustel olete valmis aktsepteerima Venemaa liitumist Euroopa Liiduga.

Et te ei ole nõus?

Ma kindlasti suudan maalida ette utopistliku pildi täielikult muutunud Keskerakonnast uue liidriga, uute põhimõtetega, aga ma ei näe seda tulemas. Järgmiste valimiste järel seda ei juhtu, sest ma ei näe ühtegi šanssi, et nende kuude jooksul Keskerakond muutuks selliseks, nagu ta peaks olema, et temaga saaks koalitsiooni teha.

Kas seda kiusatust ei ole? Mõningaid teie seisukohti, nagu astmelist tulumaksu, on võimalik ära teha vaid koalitsioonis Keskerakonnaga?

Oh, ei ole. Progressiivse tulumaksu põhimõtte rüppe on tulnud juba ka IRL, see printsiip, et tulumaks peaks olema senisest progressiivsem, on saanud armsaks juba valdavale enamusele Eesti poliitilisel maastikul. Näiteks lapsetoetuste tõstmine, mille kohta meie tänane koalitsioonipartner ütles aasta tagasi, et see on täiesti mõeldamatu, ebavajalik ja ebamõistlik ja riigile rahaliselt üle jõu käiv – meie tegime koos nendega selle ära. Ajad muutuvad, mitmed sotsiaaldemokraatlikud põhimõtted saavad aja jooksul armsaks isegi Eesti parempoolsetele. Selleks ei pea ilmtingimata tegema mingi diili vanakurja endaga, et teha ära sotsiaaldemokraatidele olulisi asju.