"Mõningatel puhkudel on partei omaks võtnud ka sotsiaalliberaalseid põhimõtteid, mis olid sügavalt võõrad Siim Kallase asutatud erakonnale," kirjutab Saarts Sirbis.

Saarts leiab, et Reformierakonna flirt rahvuskonservatismiga pole sugenenud tühjale kohale, selleks on ühiskondlik tellimus.

"Praegused geopoliitilised vapustused võivad viia rahvuskonservatismi teise tulemiseni ja just Reformierakond näib tundvat tõsist kiusatust olla selle suundumise käilakujuks. Rõhuasetus julgeolekule viitab sellele püüdlusele üsna selgelt. Iseküsimus on, kui tugevelat venevastase ja rahvuskonservatiivse sisuga see mõiste kampaania käigus täidetakse," ütleb Saarts.

Sotsioloog lisab veel, et kõigi nende kuisatuste keskel peaks erakond hoolega jälgima, et ei kangutaks põhjast viimast ankrut, mis neid seob esialgse neoliberaalse suunitlusega ehk oma majanduspoliitikat. "Kui siingi võetakse valijate meeleheaks omaks riigi suuremat sekkumist soosiv lähenemaine, siis muututakse peagi ujuva ideoloogiaga konservatiivseks rahvaparteiks, millel on esialgsete liberaalsete juurtega üsna vähe pistmist," hoiatab Saarts.